top of page

Ga onthaasten en vertragen, samen met je hond!

Bijgewerkt op: 30 jul.

In onze Westerse wereld waarin het lijkt dat je altijd maar bezig moet zijn, met een goede baan, een druk sociaal leven, sporten, je vrienden en familie bezoeken, en dan ook nog actief zijn met je hond is het superbelangrijk dat je een wat vaker een adempauze inlast en je eigen, samen met je hond, de kunst van onthaasten en vertragen eigen maakt. Creëer dus eens vaker bewust een geluksmoment voor jezelf en je hond, neem een adempauze en je zult gaan merken dat je hond zich ook fijner voelt en beter gaat gedragen..


Hoe kun je onthaasten?

Zie het onthaasten niet als een eenmalige handeling; maar meer als een manier van leven/ of nog beter: omgaan met je hond. Ik geef je enkele stappen die je kunt nemen om te beginnen met onthaasten:

  • Prioriteer: Bepaal wat nou eigenlijk echt belangrijk is voor jou en je hond en besteed daar de meeste tijd aan. Bedenk, echt niet alles is even urgent en belangrijk als het lijkt. Moet je wel echt naar de hondenschool om die cursus te volgen, of elke dag met andere honden gaan kennismaken/spelen, of is je hond eigenlijk veel gelukkiger als hij lekker een ontspannen snuffelwandeling kan maken elke dag en verder relaxt bij en met jullie kan leven.

  • Plan rust in: Plan elke dag voldoende tijd in je dag voor rust en ontspanning. Al is het elke wandeling maar even 5 minuutjes op een rustige plek, even een geluksmomentje voor jezelf creëren, terwijl je hond heerlijk bij je zit of ligt en je hem de beslommeringen van je dag vertelt, of hem of haar even laat snuffelen en ontdekken.

  • Zeg vaker nee: Het is oké om nee te zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wilt of kunt doen. Allerbelangrijkste les in het leven: respecteer vooral óók je eigen grenzen.

  • Leef in het hier en nu, neem een voorbeeld aan je hond!: Onze honden leven ook vooral in het hier en nu, ze denken niet aan overmorgen, maar dat geurtje dat is nu belangrijk, dat moet ik verkennen, of ik wil spelen, eten, slapen enz enz, neem als t kan daar eens wat vaker een voorbeeld aan in plaats van altijd te denken aan wat er nog moet gebeuren en het moment voorbij laten gaan.. Dat moment komt nooit meer terug..

  • Neem een geluksmomentje voor jezelf en hou een stilte retraite en vertraag eens het tempo in jullie leven. Een stilte retraite geeft je de mogelijkheid om je te verbinden met de natuur en je innerlijke wereld te gaan verkennen. Het is een krachtige manier om rust te vinden, te ontdekken en op adem te komen.

Innerlijke rust Uiteindelijk gaat het gaat om jouw balans te vinden, het evenwicht tussen doen en niet doen. Inspanning en ontspanning. Vertraag dus eens je pas als je gaat wandelen. Want je creëert vanzelf ruimte als je geen haast hebt. Ruimte die je nodig hebt om weer bij de stilte, rust en acceptatie in jezelf te komen. Voel en ervaar waar het nou echt om gaat. Waar word jij blij van? En vooral waar wordt je hond gelukkig van en voelt hij zich fijn en tevreden. En in de rust en stilte ontstaat als vanzelf inzicht en helderheid. 

En in hoeverre accepteer je je eigen karakter en behoeften en ook het het karakter (persoonlijkheid) en de behoeften van je hond en geef je daar invulling aan?

  • Ben je ook bereid echt invulling te geven aan je eigen behoeften en die van je hond?

  • Hoe veeleisend ben je? En hoe eerlijk, consequent en voorspelbaar?

  • Hoeveel (prestatie) druk leg je op jezelf en je hond?

  • Hoeveel geduld heb je met je hond en hoeveel kennis heb je en vaardigheden

   beheers je om hem dingen aan te leren/duidelijk te maken?

  • Ben je wel gericht en planmatig aan het opvoeden, trainen en leren? Of doe je willekeurig dingen terwijl je in situaties beland?

  • Wat zijn je verwachtingen voor jezelf en van je hond en is dit reëel?

  • Hoeveel tijd heb je voor jezelf en hoeveel tijd besteed je aan je hond? Met spelen, gericht opvoeden en stimuleren van gewenst gedrag, met samen ontspannen en genieten?

  • Hoe zijn de leefomstandigheden van je hond (slaapplek, mate en kwaliteit van beweging en ontspanning, afleidingen en triggers, sociale activiteiten, zijn of haar voedsel, speelgoed en beloningen en hoe bewust gebruik je dat in de opvoeding enz enz.


Kortom, genoeg om over na te denken en misschien een eerlijk op een rijtje te zetten, waar kan ik nog verbeteren, of dingen toevoegen of veranderen, zodat ik en ook mijn hond nog beter in z'n vel komt te zitten en nog gelukkiger wordt. En misschien betekent dit voor jouw hond wel, af en toe eens wat minder wandelen, of juist in een heel andere omgeving, of andere tijdstip enz enz. Ik ben heel benieuwd hoe dit bij jullie gaat en wat je eventueel zou willen veranderen of anders zou doen als je opnieuw kon beginnen.

  Onthaasten is echter geen doel op zich. Maar helpt wel de kwaliteit van je leven aanzienlijk te verhogen. En het is nog gratis ook. En is iets wat je jezelf eigen kunt maken. Door het regelmatig te doen. Er bewust van zijn om eens wat vaker wat langzamer aan te gaan. Even op adem komen. Een pauze te nemen. Stilstaan en inchecken bij jezelf. Kijken naar het gedrag je hond. Wat hebben we nodig en wat is nou echt belangrijk. Kortom, tijd en ruimte maken voor jou en je hond. Elke dag opnieuw en te vragen "ga je mee? Gaan we ontspannen en onthaasten.... Meer weten of hulp nodig bij het gedrag van je hond? Neem eens vrijblijvend contact op.


Kees van Sundert

Erkend en gediplomeerd gedragstherapeut en RelaxoPet expert bij www.dogcases.nl . Het adres voor o.a. puppysocialisatielessen, puppygedragstesten, privetrainingen en coaching bij (ongewenst) gedrag, gespecialiseerd in stress bij honden, verlatingsangst en vuurwerkangst, social walks, & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl voor de mooiste fotoshoots van jouw hond of kat en privelessen /workshops hondenfotografie et cetera..

18 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page