top of page
Foto van schrijverKees van Sundert

Hondengedragsbegeleiding en energetische ondersteuning

Bijgewerkt op: 31 jul.


Hondengedragsbegeleiding en energetische ondersteuning

Zoals velen van jullie weten ben ik naast professioneel hondenfotograaf ook afgestudeerd als holistisch hondengedragstherapeut en onder andere gespecialiseerd in stress en angst bij honden zoals vuurwerkangst of angst voor harde geluiden, verlatingsangst en in onzekere en onrustige honden, maar ook in drukke en snel overprikkelende en reactieve honden. Ik begeleid natuurlijk alle hondenrassen, maar met name veel herderachtigen en zeker Zwitserse witte herders, maar ook heel veel Labradoodles. Maar goed dat wisten jullie waarschijnlijk allemaal allang .


En naast dat ik vooral op wetenschap gebaseerde kennis en vaardigheden hanteer in de begeleiding van hond en baasjes is het toch wel eens zo, dat je meer instrumenten nodig hebt, natuurlijk zijn er allerlei goede en verantwoorde producten te vinden, zie ook onze webshop www.dogcases.nl/hondenwinkel maar soms zitten onderliggende issues en onverwerkte emoties bij hond of baasje zo diep, dat er meer hulp nodig is om eerst weer in balans te komen en je gedragsmatig aan de slag kunt.


Daarom werk ik graag samen met specialisten op hun vakgebied of verwijs ik door naar, bijv naar een goede osteopaat, voedingsdeskundige of in het geval van energetische ondersteuning, naar bijv. Sabrina Visser, zie ook www.toverlicht.com En haar zet ik graag even in de spotlights, ze verdiend het en het is voor mij de plek voor energetische healingen voor dieren, waarbij ze weer in hun eigen licht mogen staan. De healing kan gewoon op afstand, zodat de dieren gewoon in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen zijn en geen druk of stress ervaren van een onbekende persoon of ruimte.


De energetische healing heeft een helende werking door het herstellen van de natuurlijke balans in het energetische systeem. Dit kan helpen bij fysieke, mentale en emotionele klachten en het kan ondersteunend werken bij gedragsproblemen. En soms is er zelfs nog “een boodschap” informatie waardoor het komt dat een dier een bepaalde klacht heeft of zich op een bepaalde manier gedraagt. En een van meest waardevolle dingen waarvoor je haar kunt inschakelen is tijdens de laatste levensfase en het sterven van je huisdier. Aanvoelend hoe het dier hier in staat en ondersteuning bieden. Vaak heeft het dier ook nog een belangrijke boodschap voor zijn mens. Dit kan helend, troostend en verlichtend werken, zowel voor het dier als voor jou, zijn mens.


Kortom, ben je geïnteresseerd neem zeker eens een kijkje op haar site www.toverlicht.com en neem vrijblijvend contact op en kom in gesprek over wat zij voor jou en je dier kan betekenen.


Positieve mindset

Gebeurtenissen (met je hond) overkomen je. En het klinkt misschien vreemd, maar een gebeurtenis heeft geen andere betekenis dan de betekenis die je eraan geeft.


Je kunt een gebeurtenis door middel van je mindset een andere betekenis geven. Uitgangspunt is dat de betekenis die je aan een gebeurtenis geeft jouw stemming bepaald en niet de gebeurtenis zelf. Je kunt dus zelf kiezen welke invloed een gebeurtenis op jou heeft door jouw gedachte hierover te veranderen. Hoe mooi is dat!


Gebruik dus vaker een positieve mindset.

Denk je bijvoorbeeld: “Het gaat mij echt niet lukken om mijn hond naast me te laten lopen.” Dit is een negatieve gedachte waar je onbewust naar toe gaat werken. Je gaat er in je gedachte al vanuit dat het niet gaat werken.


Ga je er al vanuit dat het je niet gaat lukken? Dan heb je zeker geen zelfverzekerde en rustige gemoedstoestand. Daarbij zal ook je lichaamstaal niet zelfverzekerd zijn.


De 2e valkuil van een negatieve mindset is dat we vaak in ons hoofd gaan leven in het verleden of in de toekomst.


Verleden:

Gisteren heeft mijn hond ook alleen maar lopen trekken aan de lijn.


Toekomst:

De hond gaat zo ook trekken aan de lijn, let maar op.

Beide gedachten, toekomst als verleden zorgen ervoor dat je in gedachte blijft en niet handelt op het moment.

Het enige moment dat je iets kunt veranderen is in het nu. Het verleden kun je niet veranderen en de toekomst kun je niet voorspellen.


Creëer dus een positieve mindset. Bijv: ‘Ik ga ervoor zorgen dat de hond naast mij gaat lopen!’ of ‘Dit gaat mij lukken!’


Dit is een krachtige gedachte.


Lichaamshouding

Wanneer je gaat wandelen met je hond, speelt je lichaamshouding een belangrijke rol. Want net als bij honden laat ook jouw lichaamshouding gedeeltelijk zien hoe je je voelt. Wat straal je uit, heb je een onzekere of gespannen lichaamshouding enz? Vergeet niet: wij beïnvloeden ons lichaam met onze hersenen, maar het werkt ook andersom. Zo weet je ook meteen waar je aan wilt werken.


Een oefening is bijvoorbeeld een paar minuten een zelfverzekerde houding aannemen, voordat je iets gaat doen waar je onzeker of gespannen van wordt. Door met een zelfverzekerde houding te beginnen, start je de wandeling al beter dan dat je begint met een gespannen of onzekere houding. Vertrek ook altijd vanuit rust.


Gemoedstoestand

Net als bij honden speelt ook onze gemoedstoestand een rol. Honden zijn perfecte spiegels en laten ons zien hoe wij ons voelen. Ben je nerveus? Dan reageert de hond hier ook op een onrustige en nerveuze manier op.


Ben je zelfverzekerd en rustig? Dan krijgt je honden het vertrouwen dat jij de situatie oplost, zodat de hond dit zelf niet hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld weer aan de wandeling met je hond. Ben je onrustig en nerveus? Dan heeft de hond niet het vertrouwen dat je hem kan begeleiden tijdens de wandeling. Hij zal bijvoorbeeld de hele tijd trekken aan de lijn en continue de omgeving scannen. Hij heeft dan niet het vertrouwen dat je hem kan begeleiden en leiden. Dus gaat hij jou beschermen en is volledig alert.


Ben je zelfverzekerd en ontspannen? Dan heeft de hond het vertrouwen dat je hem kan begeleiden en leiden.Hij zal dan niet trekken aan de lijn en continue de omgeving scannen, maar gewoon rustig met je mee lopen omdat hij op jou kan vertrouwen.


Lichaamshouding, gemoedstoestand en mindset werken samen en versterken elkaar! Is 1 van de 3 punten niet positief? Dan zul je merken dat de andere 2 overgebleven punten ook steeds negatiever worden.


Alle 3 punten staan dus met elkaar in verbinding en het een kan niet zonder het ander.


Stel haalbare doelen

Het stellen van doelen geeft je duidelijkheid, richting en zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken. Maar niets is zo demotiverend als een onhaalbaar doel. Begin klein en zet dag- of weekdoelen.


Gebruik routines en voorspelbaarheid

Een nieuwe gewoonte ontstaat als een bepaald patroon zich maar vaak genoeg herhaald. Op gegeven moment wordt dit dan door de hersenen "geautomatiseerd" en er is een nieuw neurologisch pad gelegd. Om dit te bereiken helpt het goed om een routine te creëren, en deze dan te blijven herhalen. Een nieuwe gewoonte ontstaat in 30 tot 60 dagen, dus hou vol en geef niet te snel op.


Routines helpen je

Formuleer je routine die je helpt om gemakkelijk een bepaalde gedrag te vragen. Doe dat concreet, positief en zo gedetailleerd mogelijk. Geef aan wat je WEL wilt in plaats van wat je NIET wilt. Om het gemakkelijk te maken kan je een nieuwe routine het beste koppelen aan een bestaande routine.


Wil je hulp bij het gedrag van je hond of bij het bedenken en maken van nieuwe routines? Neem dan eens contact op


Tot slot nog twee vragen:

  1. Wat ga je morgen echt anders doen?

  2. En hoe ziet dat er concreet voor je uit?


Laat het me weten bij de reacties en wil je meer weten of heb je hulp nodig, stuur dan een e-mail.


Groet en veel succes alvast


Kees van Sundert


Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl

32 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page