top of page

Is jouw hond snel (overmatig) opgewonden, gestrest of overprikkeld?

Bijgewerkt op: 31 jul.

Heel veel honden ontwikkelen dat gedrag op weg naar de pubertijd en helaas is er niet een quick fix of snelle manier om er weer vanaf te geraken. Was er maar een middeltje of magische manier om hem of haar gelijk te kunnen kalmeren.

Helaas.... In plaats daarvan moet je er stap voor stap aan werken om de opwinding te gaan verminderen. En als je dat goed en consequent doet, kun je snel mooie resultaten boeken.

Maar hoe doe je dat dan?

Bepaal eerst het opwindingnivo van je hond (op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 helemaal overprikkeld is en 0 helemaal ontspannen. Bijvoorbeeld: Als je hond al op 9 of 10 zit als je met hem uit de deur gaat of hem uit auto haalt aan het begin vd wandeling, dan zal elke prikkel (geur, een andere hond enz) zijn onrust of opwinding alleen maar verder vergroten en hij zat al bijna aan het maximale, dus kun je wel voorstellen hoe hij tijdens de wandeling op alles gaat reageren. Zorg eerst voor ontspanning

Dus zorg eerst voor ontspanning, verminder geleidelijk de opwinding: laat je hond en jezelf even tot rust komen (aarden), doe een snuffel of zoekoefening rond de auto of als t daar te druk is op een wat verder afgelegen plekje. Zodra je hond een 7 zou scoren, kies je een spel oefening die hem naar een 6 brengt enz enz 

Pas wanneer je hond een voor jou acceptabele waarde heeft van bijv een 4 of 5, is hij klaar om op wandeling te gaan. Doe dit vooral ook als je thuis vertrekt en als je hond al staat te stuiteren bij het aandoen van de riem of de deur uitgaan, weet ik zeker dat hij zal trekken aan de lijn, elke hond die hij tegenkomt overmatig begroet/wegblaft enz. 

Maar let op: 

Als je probeert je hond van 10 naar 6 te brengen met een spel of oefening dat teveel opwinding geeft bij hem, zal dit alleen maar tot frustratie leiden. Je hond kan zich niet concentreren op een oefening of spel om rustig te worden als hij nog steeds te opgewonden is en vol adrenaline zit..

bedenk: als je een kind die door het dolle is (overprikkeld) vraagt ​om ​een dutje te gaan doen, zal hij waarschijnlijk een driftbui krijgen en zo werkt t ook bij je hond.

Begin daarom altijd met een activiteit die veel energie kost, om zo de opwinding stap voor stap te verminderen.

En natuurlijk, elk hond is anders, zelfs binnen hetzelfde ras, wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Dus observeer en ken je hond, in welke opwindingsfase of score zit hij en wat kun je hem dan aanbieden dat past bij zijn opwindingsnivo.

Maar hetzelfde geldt voor ogenschijnlijk ongeïnteresseerde honden die zich makkelijk afsluiten en terugtrekken. Lees ook m’n blog over spelen met je introverte en extraverte hond


Heb je een hond die erg voergericht is en je alleen voerbeloning kunt inzetten op een laag opwindingsniveau, een andere hond of type lekkernij gebruiken en je hond kan er beter mee omgaan als hij al wat opgewonden is.

Belangrijkste is: het draait allemaal om een geleidelijke en stapsgewijze vooruitgang die je maakt met je hond en elke hond is uniek in de manier waarop hij reageert op de verschillende kalmerende technieken en oefeningen.

Wat zijn elke methoden die je kunt gebruiken om je hond te helpen zich meer ontspannen en zelfverzekerder te voelen.

Beweging

Voor sommige honden is fysieke activiteit de oplossing voor het verminderen van stress.

Dus door spelletjes of oefeningen te doen waarbij ze (gecontroleerd) kunnen bewegen, zal hun opwindingsniveau effectief verlagen.

Beweging helpt met name om nerveuze energie te verbranden en zorgt ervoor dat ze zich daarna meer ontspannen voelen.

Eten

Voeding en lekkernijen als kalmerend middel doet voor veel honden wonderen. Denk aan interactief voerspeelgoed, slow feeders en verstrooien voor lekkers, het zorgt voor mentale uitdaging en zal de stress verminderen.

Neuswerk

Geur- en speuroefeningen en spelletjes zijn een geweldige manier om je hond lichamelijk te kalmeren door op natuurlijke wijze het autonome zenuwstelsel te kalmeren, dat onwillekeurige functies zoals hartslag en bloeddruk regelt.

Wij leven vooral in een visuele wereld maar honden verkennen de wereld via hun neus en ongeëvenaarde reukvermogen, en deze activiteit zorgt voor veel mentale stimulatie, wat zeker zo belangrijk is als lichaamsbeweging.

Dus geef je hond bij elke wandeling en zeker in een nieuwe omgeving voldoende gelegenheid om lekker rond te snuffelen en de omgeving te verkennen en lees mijn blog hoe je begint met geurtraining voor je hond

Deze eenvoudige activiteit levert een hele grote bijdrage aan hun algehele welzijn en geluk.

Interactieve spellen

Interactieve spellen kunnen zowel stimulerend als rustgevend zijn, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Zoek spelletjes die je hond leuk vindt en die helpen zijn opwindingsniveau te verlagen. Puzzelspeelgoed en vooral likmatten zijn geweldig om je hond mentaal betrokken te houden en tegelijkertijd de angst en opwinding te verminderen.

Masseren

Maar ook massage en aanraking kan voor sommige honden ongelooflijk rustgevend zijn. Als je een hond hebt die ervan houdt om aangeraakt te worden, kan zacht strelen of lichte massages helpen te ontspannen.

Maar je moet weten hoe je dit effectief en fijn kunt doen, omdat sommige honden de voorkeur geven aan specifieke soorten aanrakingen. Lees m’n blog hierover.

Ademhalingsoefeningen

Natuurlijk kun je regelmatig een ontspannende decompressie wandeling gaan maken, of zo vaak mogelijk geluksmomentjes creëren met je hond, maar er is nog een fijne techniek die je samen kunt leren en toepassen.

Hiermee kun je snel en eenvoudig (en effectief) de stress en de bijbehorende frustratie en spanning verminderen.

De ademhalingsoefeningen! Deze techniek helpt het opwindingsniveau van je hond te verlagen, waardoor hij/zij in een andere mindset kan komen en weer kan "gaan nadenken" en bereikbaar is voor je communicatie.

Je kunt deze ademhalingsoefening natuurlijk in verschillende situaties gebruiken:

  • Na stressvolle ontmoetingen met andere honden of mensen

  • Als cool-down aan het einde van je wandeling

  • In spannende of te opwindende situaties

  • Als "time-out" pauze/onderbreking tijdens te opwindend spel of andere uitdagende situaties of omstandigheden

  • Na of tijdens het najagen van wild

enzovoort enzovoort

Lees snel hoe je dit doet op Adem in en adem uit

Ontspannen op een mat

Leren ontspannen op een mat is een ongelooflijk krachtige oefening, die je prima in het gemak en comfort van je eigen huis kunt aanleren voordat je deze meeneemt naar andere omgevingen, volg het stappenplan

Verrijking van de omgeving

Gebruik verrijking om je hond rustiger en kalm gedrag aan te leren

Je hoort en leest het tegenwoordig overal. Je hond heeft verrijking nodig!

Natuurlijk zorgen de meeste hondenbaasjes al regelmatig voor een manier van verrijking, bijvoorbeeld door bijv. hersenwerk aan te bieden aan de hond, voor de mentale stimulatie.

Verrijking oftewel “enrichment" is veel breder dan bijv. hersenwerk aan te bieden aan de hond, het is "iets aanbieden waar jouw hond gelukkig van wordt en wat zijn of haar leven rijker maakt". En dat is belangrijk, want verrijking gaat verveling tegen en werkt stress-reducerend. Daarnaast kan het helpen bij gedragsproblemen zoals angst, verveling of frustratie. Net als wij, hebben honden naast voldoende rust en kwalitatieve slaap ook verschillende activiteiten en bezigheden nodig. Op die manier zorg je er voor dat ze een gezond, vrolijk en gelukkig leven kunnen krijgen.

Verrijking is dus het variëren van het aanbieden van positieve prikkels door middel van activiteiten, voedselverrijking of bijvoorbeeld het verrijken van de omgeving. Je geeft jouw hond iets te doen. Dit geeft de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te oefenen. Je komt tegemoet aan zijn of haar behoeftes. Dit kan jullie band nog verder versterken.

Ga eens na wat voor soort verrijking vindt jouw hond het leukst en verschilt dit ook nog per situatie of omgeving? En hoe kun je dat dus bewust inzetten voor het welzijn van je hond? Lees er hier meer over. Vragen of hulp nodig?

Heb je nog vragen of hulp nodig bij de angst of het gedrag van je hond, je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje naar info@dogcases.nl en ben je op zoek naar de beste producten, supplementen of gehoorbescherming voor je hond, kijk eens op https://www.dogcases.nl/hondenwinkel, er zijn tal van goede producten en mogelijkheden om je hond te helpen

Groetjes,

Kees van Sundert

Erkend en gediplomeerd gedragstherapeut en RelaxoPet expert bij www.dogcases.nl . Het adres voor o.a. puppysocialisatielessen, puppygedragstesten, privetrainingen en coaching bij (ongewenst) gedrag, gespecialiseerd in stress bij honden, verlatingsangst en vuurwerkangst, social walks,

 & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl voor de mooiste fotoshoots van jouw hond of kat en privelessen /workshops hondenfotografie et cetera..

26 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page