top of page
Foto van schrijverKees van Sundert

Puppybijten: hoe kun je het bijten van je puppy's stoppen

Bijgewerkt op: 7 dec. 2023

Puppybijten is voor veel hondenbaasjes een van de meest voorkomende "problemen" en bron van frustratie en ergernis. Dat lieve schattige kleine mopje, die tegelijkertijd zo lief en aandoenlijk kan zijn, veranderd soms in een klein monster met vlijmscherpe tandjes die jou of de kinderen telkens als doelwit gebruikt En ook niet van ophouden weet, of het nu gaat om handen en voeten, meubels of kleding!

Laten we dus eens kijken waarom puppy's bijten en ik geef je enkele snelle tips om te voorkomen dat je puppy snel bijt.

Waarom bijten puppy's?

Puppy's verkennen de wereld met hun mond. Het is volkomen natuurlijk dat puppy's een mond hebben en tijdens het spelen bijten en bijten. Toen de puppy bij zijn moeder en broertjes en zusjes was, speelde hij waarschijnlijk ook regelmatig wild en ruw.

En nu de puppy nieuwe baasjes heeft, moet je pup op een andere manier leren spelen, waarbij hij zijn bijtende neigingen moet leren matigen of beheersen en alleen op andere voorwerpen zoals speelgoed of aangeboden kauwmateriaal moet gebruiken.

Maar er zijn nog meer redenen waarom je puppy in een bijtmonster kan veranderen!

Puppy's worden wild en bijterig als ze:

  • Oververmoeid of overenthousiast is

  • Bij het wisselen van de tandjes ( last van zijn tanden heeft)

  • Gefrustreerd of gestrest is

  • Jou onderdeel van het spel maakt of vindt

Hoe kun je voorkomen dat je puppy bijt?

Probeer eerst te bedenken wat de reden is waarom je puppy bijt, zodat je hier iets aan kunt doen! 1. Als je puppy oververmoeid of opgewonden is , heeft hij wat hulp nodig om te kalmeren en uit te rusten. Puppy's hebben maar liefst 18-20 uur slaap per dag nodig, en als ze die niet krijgen, zul je dat snel merken! Bied je puppy een kauwmoment aan of leg hem rustig in zijn bed of bench om even tot rust te komen.

2. Als je puppy last heeft van zijn tandjes, probeer dan eens een bevroren wortel aan te bieden om zijn pijnlijke tanden en tandvlees te verlichten, terwijl je hem iets geschikts geeft om zijn puppytanden in te zetten!

3. Als je puppy gefrustreerd of gestrest is , kan het helpen om hem af te leiden en hem een ​​uitlaatklep te geven om wat stoom af te blazen. Trekspelletjes met je puppy is een briljante manier voor hem om zijn frustratie kwijt te raken en tegelijkertijd jullie band en zijn zelfvertrouwen te vergroten!

4. Als je puppy wil spelen , dan is spelen met een mooi, lang puppy-trekspeeltje ideaal. Veel puppyspeelgoed heeft korte handvatten, waardoor je handen te dicht bij de mond van je puppy komen. Kijk bij de motivatie en jacht/sleepspeeltjes naar speelgoed dat zowel lang, sterk als duurzaam is, zodat het bestand is tegen voldoende puppyspelletjes!

Hoe je kunt voorkomen dat je puppy in voeten en handen bijt

Beweging kan voor jonge puppy’s echt triggerend zijn. Hun speelinstinct is sterk en alles wat beweegt is aanlokkelijk en moet worden achtervolgd en gepakt!

De prooidrift van je puppy is volkomen natuurlijk en je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Je puppy een speeltje aanbieden waarmee hij zijn natuurlijke driften kan bevredigen, is de beste manier om de gewoonte van het bijten of bijten in je handen en voeten te doorbreken. Kies een lang jagerspeeltje zodat je puppy zijn/haar aandacht daar op kan richten en je de bijtende tandjes op ruime afstand van je handen en voeten kunt houden.


Wanneer je puppy in je voeten of handen probeert te bijten, moet je hem onmiddellijk naar zijn spannende puppy-trekspeeltje leiden!

De Crazy Thing Bungee Tug Toy is hier perfect voor. Hij is uitgerust met een mooie lange bungee-handgreep die schokabsorberend is en een leuke, wollige sleep die zorgt voor voldoende beweging tijdens het spelen!


Hoe je met je puppy kunt spelen zonder het bijten aan te moedigen

Wanneer je puppy erg opgewonden raakt, is het erg moeilijk voor hem om zichzelf in bedwang te houden. Als we met puppy's spelen, worden we vaak zelf ook heel druk en heel levendig, soms zelfs met een hoog stemmetje daarbij! Dit zal je puppy echt opgewonden maken en wat doet hij dan?


Juist. Ze gaan bijten en happen!

Probeer in plaats daarvan het puppy-trekspeeltje meer als een prooi te verplaatsen. Houd hem laag bij de grond om te voorkomen dat je puppy opspringt en beweeg hem heen en weer in plaats van op en neer.

Beweeg het trekspeeltje over de grond en moedig je hond aan om het speeltje te achtervolgen en erop te bespringen. Gebruik je hoge piepende speelstem alleen als je puppy niet wil spelen en wat extra motivatie nodig heeft!

Hou de speelsessies kort om te voorkomen dat je pup te opgewonden raakt. En vergeet niet dat je puppy elke dag ontzettend veel slaap nodig heeft!


Puppybijten leren doseren

Als er sprake is van bijv. het zgn. puppybijten, geef hem ook veel en afwisselende soorten kauwmateriaal en probeer dit gedrag te voorkomen, en hem direct af te leiden en te motiveren om met ander en gewenst gedrag verder te gaan. Zo zal dit (ongewenste) gedrag vrij snel uitdoven of kun je het ombuigen naar het gedrag dat je graag ziet. Wil je je pup/hond motiveren met je te spelen en iets geven waar je hem mee afkunt leiden als hij “ergens” zijn tandjes in wil zetten, kijk dan eens bij de speeltjes .


Opvoedingstips en bijtrem aanleren Zoals eerder gezegd, zo als wij de wereld ontdekken met onze handen, doen honden dat vooral met bek en tandjes. Bijten is voor je pup leren en ontdekken en daardoor zullen in van alles en nog wat bijten. Het is belangrijk om te leren met hoeveel kracht ze kunnen en mogen bijten, de zogenaamde bijtrem. Ze moeten leren wat wel en wat niet mag. Ben consistent. Sta niet de ene dag toe dat je hond je bijt, om hem de dag erop te straffen voor hetzelfde gedrag. Ben je met je hond aan het spelen en je pup bijt, stop je onmiddellijk met spelen. Als je hond te hard bijt, zeg je "Auw!", hard genoeg om hem te verrassen en stop je onmiddellijk met het spel of loopt weg. Wanneer je dit consequent toepast, leert je pup wat te hard bijten is. Door de duidelijke consequentie van bij je pup weglopen aan te hard bijten te koppelen, leer je je pup een bijtrem aan. Houd speeltjes bij de hand wanneer de pup al zachter gaat bijten, dan kun je ruilen of samen even spelen zonder het harde bijten. De bijtrem is belangrijk zodat je pup leert hoe hard hij in jou of andere voorwerpen mag bijten. Dat klinkt een beetje raar, maar het is wel een belangrijke les. Je kunt de grens van hard bijten steeds iets lager leggen, ofwel je kunt langzaam je pup leren steeds zachter te bijten. Op die manier leert je pup heel precies zijn mond en tanden te gebruiken, ook handig bij het aanpakken van iets lekkers. Hoe leer je goed een bijtrem aan? Maak een indeling van de hardheid van het bijten van je pup. 4 = heel hard, je huid gaat kapot en er komt bloed bij kijken

3 = hard waarbij je huid indeukt, maar wel heel blijft

2 = stevige druk

1 = bijna geen druk met tanden op je huid. Je reactie op bijten is altijd hetzelfde ongeacht waar je bent in het proces. Zorg dat je speelgoed hebt liggen, waar je makkelijk bij kunt.

Zorg voor groter of langer speelgoed. Je moet samen met je pup makkelijk het speelgoed vast kunnen hebben zonder dat het puppymondje je hand aanraakt. Speel niet te enthousiast of te ruw, dat verhoogt de opwinding alleen maar. De eerste dagen reageer je alleen maar op beten uit categorie 4. Je zegt op normale toon ‘AU’, staat op en loopt weg bij je pup. In die eerste dagen zul je ook vaak beten van kracht 3 of 2 voelen. Gebruik dan het speeltje. Na die eerste dagen ga je merken dat je minder kracht 4 beten voelt. Dan ga je op kracht 3 beten hetzelfde reageren als kracht 4: je zegt ‘AU’ en loopt weg. Na aantal dagen merk je dat ook de kracht 3 beten minder worden. Nu kun je op kracht 2 beten op dezelfde manier reageren. Na twee tot drie weken zul je merken dat je pup voornamelijk zonder druk je handen, armen of voeten zal vastpakken (kracht 1) en nog maar heel sporadisch harder. Blijf dit volhouden tot je pup alleen nog maar zachtjes bijt: je hebt effectief een goede bijtrem aangeleerd. Laat je kinderen ook geen achtervolgspelletjes spelen – niets leukers voor een pup dan achter een “gillend” kind aan te rennen, maar dat moedigt zijn “jachtinstinct” aan en zal dan juist gaan happen en bijten. Speel liever zoek- en brengspelletjes en zorg ervoor dat je hond het "los” commando leert. Ruil het speeltje voor iets lekkers of een ander (nog leuker speeltje). Heel veel succes En geniet vooral van alle positieve en mooie eigenschappen van je puppy. En je weet, heb je vragen of hulp nodig bij het gedrag van je hond, je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje naar info@dogcases.nl en ben je op zoek naar de leukste, beste en lekkerste producten voor je hond, kijk eens op https://www.dogcases.nl/hondenwinkel, er zijn tal van superleuke speeltjes voor je pup of hond. groetjes, Kees van Sundert Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

756 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


Post: Blog2_Post
bottom of page