Je hebt eindelijk je pup in huis en kunt niet wachten om er de perfecte huishond van te maken. Kortom, je gaat hem socialiseren...
Socialisatie betekent dat je pup went aan nieuwe onbekende dingen om te voorkomen dat hij er bang voor wordt, theoretisch gezegd: eigenlijk een beïnvloeding van het emotionele systeem bij de hond, in dit geval het FEAR-systeem.
Het FEAR-systeem is een van de emotionele systemen die de hond heeft, naast SEEKING, PLEASURE, LUST, PLAY, CARE and RAGE.. In volgende artikelen zal ik nog wel eens verder ingaan op deze systemen en wat ze doen bij je hond en zijn gedrag.
Natuurlijk heeft een goede fokster ook al een heleboel dingen gedaan om de pup goed voor te bereiden om zijn nieuwe leventje, zeker de laatste week/weken dat de pups nog bij de moeder zijn...
Maar let op!!!
Wat wel belangrijk is dat er een groot verschil is tussen de verschillende rassen wanneer het FEAR (Angst) systeem bij pups actief wordt en zij angstig gedrag gaan vertonen..
Bij de gemiddelde hond is dit na 49 dagen dus 7 weken het geval, maar met name bij de Duitse herder (en dus aannemelijk ook bij onze Zwitserse witte herders al bij 35 dagen (5 weken!!)
Laat dit even op je inwerken, wat dit betekent bij het socialiseren van de pups...en de rol van de fokker...
Want het gevolg is, bij honden bij wie het FEAR-systeem eerder actief wordt (HERDERS) dat zij dus veel minder tijd hebben om aan alles te wennen en dat betekent dat de rol van de fokker bij het socialiseren van de hond ook superbelangrijk is bij deze honden.
Het is dus heel belangrijk dat deze honden in een gezinssituatie leven, met allerlei mensen, kinderen, voorwerpen, vreemde geluiden et cetera en hiermee in aanraking komen.... dus voordat ze hiervoor een angst kunnen gaan ontwikkelen, vanaf de 35 dagen ...
Let dus heel goed op waar je een pup koopt, kijk hoe en waar de pups en andere honden ( mama) leven, wat is er allemaal in huis te vinden, hoe vaak mag of MOET je komen kijken etc.
Overigens bij de labrador wordt het FEAR-systeem pas actief bij 72 dagen, dus als de pup ruim tien weken is... Labradors hebben dus een veel langere tijd om aan alle invloeden te wennen en het vermoeden bestaat dat ze daarom zo succesvol zijn als hulphonden..
En ben er bewust van (als baasje en fokker) dat als een pup te vroeg het nest verlaat dit later vaak allerlei problemen geeft, omdat bepaalde (sociale) vaardigheden niet of onvoldoende getraind zijn en ook ook het aanleren van de belangrijke bijtrem pas
door de moeder gebeurt tussen de 6 en 12 weken. Dit laatste is erg belangrijk, bij de bijtrem wordt pups duidelijk gemaakt wat het verschil is tussen “vriendelijk” bijten en bijten om te verdedigen enz.
Verschillende onderzoeken en ook de bekende Amerikaanse hondenexpert en dierenarts Karen Overall geven aan dat tot 9 weken dit onvoldoende is aangeleerd aan de pups. Broertjes, zusjes en vooral de moederhond of andere volwassen hond kunnen dat echt goed aanleren, wij mensen kunnen dat onvoldoende! Je kunt het gedrag vd pup wel gaan beïnvloeden, maar ga a.u.b. niet denken dat je gelijk staat aan een hond/soortgenoot. Daarbij doen nestgenoten veel meer: ze spelen samen, sluiten vriendschappen, maar vormen ook antipathieën. Ze ontwikkelen relaties door intensief contact en onderlinge lichaamsverzorging. Ze hebben een familiegeur en ervaren samen de wereld, maar leren ook om te concurreren.
Bij veel van de vragen die ik krijg, gaan er veel over het veelvuldig en harde bijten van de pups/jonge honden bij hun nieuwe baasjes. Natuurlijk verkennen de pups en jonge honden de wereld vooral nog met hun neus en bek, maar ik denk dat we de rol van de moederhond en de (te korte) tijd in het nest zeker hierbij niet moeten onderschatten. Bij wet is geregeld dat de pups bij 7 weken weg mogen. Maar het allerbest is te kijken naar de groepsdynamiek in het nest en he gedrag en vooral ook het karakter en de persoonlijkheid en de ontwikkeling van elke individuele pup, eventueel i.c.m met de omstandigheden waar de pup gaat terechtkomen om zo de best geschikte tijd van plaatsing te bepalen.
Yes, je hebt de pup in huis
En dan ga je natuurlijk als baasjes zelf ook aan de slag om je pup met van alles en nog wat kennis te laten maken. maar hoe pak je dat nou eigenlijk t best aan?
Want vaak denken baasjes dat je die eerste belangrijke weken dat de pup bij je is hem of haar met van alles en nog wat kennis moet laten maken en zijn de dagen van het jonge hondje overvol.
Helemaal niet zo goed natuurlijk, de pup heeft in het begin ook vooral z’n rust nodig en heeft al genoeg om aan te wennen zonder al die extra prikkels, daarbij mist de pup z'n moeder, broertjes en zusjes, alles ruikt en klinkt anders in het nieuwe huis, er is een hele nieuwe buitenwereld, meestal komt de hele familie en vrienden langs om de pup te bewonderen en met hem of haar te knuffelen enzovoort enzovoort. Bovendien is elk hondje anders qua karakter en energie, en moet je ook echt kijken naar wat pup nodig heeft qua socialisatie, en doe dit op zijn eigen tempo en manier. Bijv. het ene hondje observeert eerst wat liever op een afstandje en het andere hondje duikt er gelijk op af en moet juist wat meer tijd en rust aangeleerd worden.
Wat doe je wel en wat juist niet? En hoe?
Allereerst geef je hond elke dag meer dan voldoende rust, dat is nodig om alle indrukken en ervaringen en (positieve) stress weer te verwerken en pups hebben gewoon erg veel slaap nodig (18-20 uur per dag), ander raken ze overprikkeld en worden juist bijterig. zie ook https://www.dogcases.nl/post/rust-en-slapen
Welke elementen kun je gebruiken bij het socialiseren?
- Zorg altijd voor voldoende afstand tot de prikkel, liever te ver, dan dat de prikkel te intens wordt
- Let op je eigen houding en gedrag en ben ontspannen
- Zorg voor een zo rustig mogelijke omgeving
- Zorg dat je geen tijdsdruk hebt
- Geef je hond altijd een vrije keuze
- Hou het kort en leuk
- Zorg dat je hond (en eventueel de andere hond of dier of prikkel) een rustige en kalme energie heeft.
- Stop bij een teveel aan opwinding
- Een prikkel tegelijk (andere omgeving, andere hond etc)
- Niet straffen corrigeren, maar beloon en markeer al het goede, rustige en kalme en
gewenste gedrag!!
- Zelf de bijtrem goed aanleren, zie ook https://www.dogcases.nl/post/puppybijten-hoe-kun-je-het-bijten-van-je-puppy-s-stoppen
Hoeveel “sociaal” contact heeft je pup of hond met andere honden nodig?
Eerlijk gezegd, eigenlijk is het belangrijkste sociale contact van onze hond met ons, zijn baasje(s). Onderzoek wijst ook uit dat honden vaker eerst contact met ons zoeken dan met andere honden. De “verplichte socialisatie” van bijv. de groepslessen op de hondenschool waar honden op hele korte afstand naast elkaar allerlei gehoorzaamheidsoefeningen moeten doen om zo leren hun impulsen te beheersen en zich “sociaal) te gedragen levert bij heel veel honden uiteindelijk vaak meer stress en problemen op dan positieve levenslessen, evenals het “leuke spelen achteraf of op de hondenweide.
Veel “nog onwetende” hondenbaasjes denken dat honden juist heel veel contact moeten maken met zoveel mogelijk andere honden, want hoe vaak hoor of zie je niet dat er altijd wel een van de baasjes vindt dat de honden elkaar maar moeten begroeten, c.q. kennismaken, aangelijnd en los, ongeacht of de honden elkaar kennen, leuk vinden, hoe de energie en gedrag is van de andere hond en of jij of jouw hond dat wel wil, gezien mogelijk eerdere vervelende ervaringen of lichamelijk ongemak of pijn bij jouw hond e.d..
En ook onnodig want honden leggen hun sociaal contact eigelijk al op afstand door de waarneming van de geur, het gehoor of het zicht. Het is veel belangrijker dat puppy’s en jonge honden een relatie en vertrouwen opbouwen met hun baasjes dan veel stoeien met leeftijdgenoten. Want wat gebeurt er tijdens het spel? Er ontstaat een toenemende opwinding bij het spel (en later generaliseert zich dat bij het zien van andere honden die een soort van magnetische aantrekkingskracht gaan uitoefenen, wat weer leidt tot angst en onzekerheid, en reactief gedrag, vaak rond de puberleeftijd) en daarnaast worden gewoon de vaardigheden van het jagen, drijven en hoeden ontwikkeld en geoefend. En dat is net het gedrag dat op latere leeftijd tot problemen leidt in relatie met andere honden en jachtdrift et cetera.
En dan hebben we het nog niet over de honden die steeds de interacties “winnen” of “verliezen” . Het is niet moeilijk te bedenken wat dat doet met de emotie en het gedrag van de hond..
Veel beter is het om te oefenen met het naderen, de kalme en respectvolle begroeting, een goede interactie en het afscheid nemen /weggaan. Wat ontzettend lastig is want de opwinding is dermate groot dat er van communicatie allang geen sprake meer is en de honden gedwongen worden mee te gaan in dit proces wat dus geen spel is maar eigenlijk ervoor zorgt dat je hond het als vervelend of bedreigend ervaart, wat op latere leeftijd dus voor gedragsproblemen zorgt.
Wat zijn twee belangrijke dingen om je hond aan te leren ?
Allereerst dat hij/zij andere honden kan zien, maar er geen fysiek contact mee wil hebben.
Superbelangrijk in onze samenleving bijv. als je hond meegaat naar een terras of restaurant, tijdens de wandelingen en bij het uitlaten, bij de dierenarts, in de tuin, het huis enzovoort.
Ten tweede moet hij/zij met andere honden op een ontspannen manier contact kunnen hebben, bijvoorbeeld door samen rustig te wandelen, te snuffelen, rustig te spelen etc. Het is niet moeilijk je hond opgewonden en door het dolle te krijgen, maar het is veel belangrijker en beter voor hem (en jou) als hij zich veilig en vertrouwt en relaxt voelt.
Hoeveel contact heeft je hond dan met andere honden nodig?
Dit is een beetje afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaringen in omgang met andere honden, de opvoeding, het karakter, de genetische eigenschappen, het ras of zelfs van leeftijd.
Het gedrag van je hond (en het plezier of de hoeveelheid stress hierbij) kun je kijkend naar deze factoren voor jezelf bepalen of en hoeveel je hond in contact wil komen met andere honden of juist niet.
Sociaal contact moet altijd vrijwillig en met respect (beleefd en attent) gaan. Zeker niet dwingen of opdringen. Alleen als honden elkaar kennen, vertrouwen en op elkaar ingespeeld zijn, kan sociaal contact waardevol zijn. Maar zeker niet alle honden hebben dat nodig. Rustige en gematigde sociale contacten waarbij honden ook gewoon naast elkaar kunnen wandelen of kunnen snuffelen, zijn beter dan ren- of stoeispelletjes. Let op: bij deze ontmoetingen moet je hond zichzelf uit de situatie kunnen onttrekken en niet door een lijn of andere dwang voorkomen worden dat hij niet weg kan.
Vragen of hulp nodig?
Heb je nog vragen of hulp nodig bij de angst of het gedrag van je hond, je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje naar info@dogcases.nl en ben je op zoek naar de beste producten, supplementen of gehoorbescherming voor je hond, kijk eens op https://dogcaseswebshop.com, er zijn tal van goede producten en mogelijkheden om je hond te helpen
Groetjes,
Kees van Sundert
Erkend en gediplomeerd gedragstherapeut en RelaxoPet expert bij www.dogcases.nl . Het adres voor o.a. puppysocialisatielessen, puppygedragstesten, privetrainingen en coaching bij (ongewenst) gedrag, gespecialiseerd in stress bij honden, verlatingsangst en vuurwerkangst, social walks,
& professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl voor de mooiste fotoshoots van jouw hond of kat en privelessen /workshops hondenfotografie et cetera..
Comments