top of page
Foto van schrijverKees van Sundert

Stresssignalen bij honden


Er zijn veel situaties c.q. omstandigheden en/of prikkels zoals mensen of andere honden die onze honden spannend kunnen vinden en die hun onzeker maakt. Dat kan zijn omdat de hond iets ziet wat hij niet kent of slechte associaties aan heeft, maar heel vaak is de trigger iets wat hij ruikt of hoort. De hersenen van een hond zijn de hele dag bezig met het registreren van geuren en geluiden. Ze controleren eigenlijk constant of de omgeving veilig is. Dat is een primair oerinstinct, wat helpt te overleven. De analyse vd informatie vindt plaats in het zogenaamde “reptielen"brein dat al honderden miljoenen jaren meegaat. Dat reptielenbrein herkent de meeste natuurlijke geuren en geluiden van oudsher als veilig. Dit in tegenstelling tot vreemde geluiden of bijv harde knallen of onweer. Het brein herkent ze niet direct als veilig en het lichaam wordt voorbereid op een eventuele vlucht- of vechtreactie: krijgt een stoot adrenaline, de bloeddruk stijgt en de hartslag gaat omhoog.

Wat gebeurt er bij stress?

In situaties die als gevaarlijk of spannend worden ervaren, maakt het lichaam een stofje aan, het stresshormoon adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel kunt denken en snel kunt reageren in een gevaarlijke situatie. Maar niet alleen in gevaarlijke situaties stijgt het stresshormoon. Ook bij pijn, verdriet, of juist opwinding van blijdschap stijgt de adrenaline. Fysieke inspanning draagt ook bij aan een stijging. Iedere dag stijgt en daalt dit stofje dus in het bloed van onze honden. En stress hoort bij het leven. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van, net als onze honden. Een beetje stress houdt je alert, maar teveel is heel ongezond. En als jij of je hond langere tijd of bijv. dagelijks een aantal keer hieraan wordt blootgesteld en er voortdurend stress van ervaart, dan word je ziek.

Leer daarom de lichaamstaal en de stress of kalmerende (of afstandvergrotende) signalen van je hond kennen en te zien Een aantal veelvoorkomende signalen bij ongemak, stress en spanning zijn:

• Wegdraaien van het hoofd en wegkijken. De hond draait zijn hoofd weg van datgene wat hij wil vermijden.

• Tongelen (hierbij likt de hond zijn lippen en/of neus af)

• Ogen sluiten, langzaam knipperen met de ogen

• Vertraagd bewegen (sluipen)

• Lichamelijk wegdraaien, algehele afwending

• Gapen

• Hijgen

• Oogwit laten zien (vanuit een schuine hoek kijken waarbij je overduidelijk witte randen te zien krijgt rondom de ogen)

• Pootje liften (vaak wordt een van voorpoten kort of voor een langere tijd opgetild)

• Afschudden (hierbij schud de hond spanning uit het lijf en probeert de hond te herstellen van een stressvolle situatie)

• Vocaliseren (piepen, blaffen, janken)

• Lichamelijke onrust (druk doen, hyperactiviteit)

• Het plots stijf sluiten van de bek

• Bevriezen (het hele lichaam verstijfd)

• Overspronggedrag (plots krabben, 'uit het niets' beginnen met graven, druk beginnen te snuffelen of overdreven druk spelgedrag inzetten, niezen)

• Trillen


Met deze (stress)signalen geven honden aan dat ze t spannend vinden, of niet goed weten wat ze met de situatie aan moeten, of behoefte hebben aan meer ruimte. Belangrijk om lichaamstaal en signalen die je hond laat zien te zien en te herkennen en er op in te spelen, of door meer tijd of ruimte te nemen, of de afstand te vergroten en/of de hond uit de situatie weg te halen, of om frustratie e.d. te voorkomen. Dat voorkomt ongewenst gedrag en/of uitvallen en reageren aan de lijn op allerlei prikkels. Als je situaties en omstandigheden of prikkels herkent bij je hond, focus dan op het gewenste gedrag ipv te reageren op het ongewenste gedrag. Dus denk niet in termen van afleren maar in aanleren, wat kan ik aanleren ipv. afleren of verbieden. Let ook op allerlei voorspellers voor je hond die onderweg of zelfs vaak thuis al stress of spanning opbouwen (bepaalde tijdstippen vd dag, bepaalde wandelroute of plekken onderweg enz enz) en kijk of je deze kunt elimineren of stapsgewijs kunt ombuigen en je hond ongevoeliger hiervoor kunt maken.

Rust en slapen. Ervaart je hond regelmatig stress, biedt dan zeker een eigen veilige en comfortabele rustplek, waar je hond zich terug kan trekken en zich absoluut veilig voelt maar ook graag ligt. Zo kunnen ze herstellen van alle (negatieve of positieve) stress en opwinding. Honden hebben geregeld rust nodig om zo goed zou kunnen recupereren van eventuele stresserende gebeurtenissen. Maar gecombineerd met een massage is helemaal geweldig, Lees dus zeker ook de info eens over massage bij je hond.


Hulp nodig? Loop je tegen gedragsproblemen aan of wil je meer weten over hoe je je hond of witje zich voelt en hem of haar het best begeleidt en wat je hem/haar kunt bieden waardoor jullie je allebei heel fijn en op je best voelen bij elkaar? Stuur dan eens vrijblijvend een berichtje voor meer info. En laat bij de reacties weten waar jouw hond stress of een teveel aan opwinding van heeft. Groet kees van Sundert, erkend en gekwalificeerd hondengedragstherapeut en specialist op het gebied van het karakter en het gedrag van de Zwitserse witte herder (zie ook deze site voor meer info en interessante artikelen over hondengedrag)

Daarnaast professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie ofwel (www.jouwhondopdefoto.nl voor het laten maken van fantastische foto's van jou en je hond of het volgen van privelessen of cursus hondenfotografie)


Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page