Alle karaktertrekjes en eigenaardigheden van je hond maken hem tot wie hij is (en is misschien ook de reden waarom je hem of haar zo leuk vindt).
Vooral tijdens samen en interactief spelen met je hond kan er soms vreemd en/of wonderbaarlijk gedrag zichtbaar worden. Dus als je ooit trek (of een ander interactief spel) met je hond hebt gespeeld en je afvraagt of dit gedrag normaal is, maak je geen zorgen. In deze blog behandel ik de meest voorkomende interactieve spelgedragingen bij honden.
Elke hond is uniek!
“Elke hond is uniek en wordt gevormd zijn door de raseigenschappen, genetica, het spel met de broertjes en zusjes en alle opgedane levenservaringen, wat resulteerd in hun eigen prachtige speelstijl”
“Blaffen, grommen, kwispelen met de staart, schudden met speelgoed… Het kan allemaal normaal zijn, maar let op: er zijn enkele gevallen waarin je wel actie moet ondernemen. Het gaat erom dat je erachter komt wat normaal is voor jouw hond en wat dat betekent voor de manier waarop je speelt.”
Zeven van de meest voorkomende interactieve speelgedragingen
Hier zijn zeven van de meest voorkomende interactieve speelgedragingen welke je vaak ziet je je daar het beste mee kunt omgaan.
1. 'Mijn hond schudt graag met het speeltje tijdens het spelen'
Honden met een hoge prooidrift die echt opgaan in het spel, kunnen hun hoofd rondgooien en met hun speeltje schudden tijdens het trekspel. “Dit raggen of schudden kan bij alle rassen voorkomen, maar het komt vooral veel voor bij terriërs, die werden gefokt om knaagdieren te jagen en te vernietigen, en ze zijn bijzonder goed in het doden van hun speelgoed”. Speeltjes met een pieper kunnen die drift nog flink versterken. De hoge piep bootst de geluiden na van dieren in nood en veel honden worden daar heel enthousiast van. Het maakt ook deel uit van de roofzuchtige drang, maar het is wat er overblijft nadat de genen van de hond het jachtinstinct hebben "uitgeschakeld" als gevolg van fokken.
“Als je hond het leuk vindt om het speeltje te pakken en ermee te schudden , hoeft je je daar geen zorgen over te maken. Het is gewoon de manier waarop je hond een instinctieve drang bevredigt. Waarschijnlijk doen ze dit omdat het goed voelt om een "taak" te hebben en werkt het erg bevredigend. Als algemene regel raad ik wel altijd aan om tijdens het spelen bijv. om beurten de tuggy te ‘winnen’ – en vergeet niet om opnieuw te beginnen met spelen (laat je hond nooit zonder toezicht achter met een tugtoy of trekspeeltje)” en ook het goed aanleren van een "start" en "stopsignaal", te beginnen met een speeltje met minder waarde voor de hond (keuze tussen nepbont en echt konijnen of schapenvacht bijv.) en de sessies kort te houden (30 sec) en het goed aanleren van een "los" maakt dat je er een superwaardevolle training van kunt maken door regelmatig met deze speeltjes te spelen.
2.'Mijn hond houdt ervan om tijdens het spelen achter een speeltje aan te rennen'
Voor honden die visueel gedreven zijn en van beweging houden, is er niets leuker dan kunnen rennen en achter een speeltje aan te kunnen jagen. Windhonden, Saluki's en Whippets en de herdersrassen waaronder onze witjes, Collies , Kelpies en de andere herdershonden staan er vooral om bekend dat ze graag jagen of hoeden en bewegingen controleren.
"Sommige honden willen niet alleen een uitlaatklep voor hun drang om te jagen, ze hebben die ook nodig, en als ze die niet krijgen, kan de drang zich manifesteren in ongewenst gedrag, zoals het achtervolgen beweging, zoals (hard)lopers, mtb'ers, kinderen op fietsjes enz enz, en zelfs leiden tot obsessief gedrag met alle gevolgen van dien.
“ Daarom gebruik en stimuleer en raad ik vaak de motivatie en jachtspeeltjes aan, zie ook de website. Met extra lange handvatten en eventueel voorzien van een extra bungee voor nog meer trekplezier, een keuze aan verleidelijke soorten vachten en (nep)bont bieden deze Chaser-speeltjes jouw als hondenbaasje een geweldige manier om de drang van je hond om te jagen positief om te buigen en te kanaliseren in leuk, belonend en zeer motiverend spel dat ook je training zal stimuleren en verrijken.”
3. 'Mijn hond paradeert graag rond met zijn speeltje'
Doet jouw hond wel eens een ‘overwinningsronde’ met zijn interactieve speeltje? Dat heet paraderen – en voor sommige honden is het hoogtepunt van het touwtrekken het zachte, pluizige bijtgedeelte van een trekspeeltje in hun mond houden en rondrennen.
Voor bepaalde honden, en zeker ook voor witjes en soms zelfs voor honden met een hele zachte mond en die zachtjes trekken, is het winnen van het speeltje en het aanbieden van een kleine overwinningsronde voordat ze weer gaan spelen natuurlijk verrijkend en lonend”. En het net niet terugbrengen van het speeltje, maar op 1 m voor je blijven staan, hoort zeker bij het spel, haha.
“Kortom, als je hond graag paradeert, speel dan mee – maar laat je hond niet altijd het (jacht)speeltje winnen. Soms is het des te leuker als het jouw beurt is voor een overwinningsronde! ;)”
4. 'Mijn hond blaft of gromt tijdens het spelen'
Sommige honden zijn vocaler en luidruchtiger dan andere. Rassen zoals Husky's, Kelpies en Beagles zijn vaak bijzonder vocaal, en natuurlijk is dit is niet beperkt tot het ras. Interactief spelen, vooral met een hoogwaardige jacht en motivatiespeeltje zoals een Wondabaa Bungee of PowerBall-sleepboot , kan tot vocalisatie leiden. Zelfs honden die over het algemeen rustig zijn, kunnen opgewonden blaffen als ze klaar zijn om te spelen of grommen als ze trekken.
Veel baasjes zijn geconditioneerd om elke vorm van blaffen of grommen als iets 'slechts' te zien, maar dat is zeker niet altijd het geval, het gaat erom je hond te observeren en te leren wat normaal voor hem is. Grommen in combinatie met veerkrachtige lichaamsbewegingen, hoofdschudden en kwispelen met de staart of een losse, ontspannen staart is meestal niets om je zorgen over te maken; het is gewoon de manier waarop je hond je laat weten dat hij plezier heeft we noemen dat de speelgrom. Het is normaal gedrag als het vergezeld gaat van ontspannen, gelukkig speelgedrag.
5. 'Mijn hond raakt erg opgewonden tijdens het spelen'
Als een hond opgewonden en zelfverzekerd is tijdens het spelen, is dat meestal een goed teken. Maar voor sommige honden is interactief spelen zo spannend dat ze overprikkeld raken – wat het moeilijker kan maken om spelen als onderdeel van de training te gebruiken.
“Hoe uitbundig de speelstijl van een hond is, heeft vaak te maken met het spelen met zijn nestgenoten” Vaak ervaren puppy's in grote nesten en puppy's die langer dan 8 weken bij elkaar worden gehouden meer 'ruig en tuimelen', waardoor ze extravert en zelfverzekerder kunnen spelen als ze ook met ons mensen spelen. En natuurlijk heeft het ook met het ras te maken, sommige rassen zoals onze Zwitserse witte herders spelen nou eenmaal veel fysieker (bek en poten) dan veel andere rassen.
“Als de opwinding van je hond uit de hand lijkt te lopen of als hij het moeilijk vindt om te kalmeren na interactief spelen, dan kun je beter eerst gebruik maken van een minder stimulerend speeltje, zoals een exemplaar gemaakt van duurzaam synthetisch bont (in plaats van schapenvacht of konijnenhuid) of wat je meer als hersenwerkspeeltje kunt inzetten, kijk naar onze motivatie/voergerelateerde speeltjes. En oefen ook het goed aanleren van een "start" en "stopsignaal", begin met een speeltje met minder waarde voor de hond (keuze tussen nepbont en echt konijnen of schapenvacht bijv.) en hou de sessies kort (30 sec) en het goed aanleren van een "los" maakt dat je er een superwaardevolle training van kunt maken door regelmatig met deze speeltjes te spelen.
6. 'Mijn hond lijkt niet opgewonden als we spelen of wil niet zo graag spelen'
Er zijn ook honden die tijdens het spelen niet gemotiveerd of enthousiast overkomen of waarvan je denkt dat je niet graag spelen. Hierdoor kan spelen aanvoelen als hard werken, in plaats van een leuke tijd samen.
Zoals bij elk gedrag speelt afkomst en genetica en aangeleerd gedrag een grote rol. Gedomesticeerde honden zijn selectief gefokt op verschillende eigenschappen, wat bij bepaalde rassen tot vergelijkbare speelpatronen heeft geleid. Maar ik ben ervan overtuigd dat alle honden kunnen genieten van de voordelen van het spelen. Vaak gaat het erom het juiste (interactieve) speeltje te vinden waarmee je de intrinsieke motivatie en het verlangen om te spelen aanwakkert. Dit kan soms door een op voedsel gebaseerd sleepspeelgoed, een jacht en motivatiespeeltje gemaakt van echte, verantwoord geproduceerde konijnen of schapenvacht of zelfs een speeltje die de veren van een vogel nabootst . Er is een trekspeeltje voor elke hond! Dus probeer uit en experimenteer met verschillende motiverende (trek)speeltjes en kijk waar jouw hond blij van wordt en leer en bouw het rustig op, sommige honden moeten echt nog leren spelen.
7. 'De haren van mijn hond gaan rechtop staan tijdens het spelen'
Als de haren op de rug van je hond overeind staan, kun je je soms zorgen maken als je aan het touwtrekken bent. Dit is echter niet altijd een bedreigende houding. Opgeheven nekharen langs de rugkam komen niet alleen voor als een hond zich nerveus of agressief voelt. Het komt vaak voor na een adrenalinestoot – wat kan gebeuren als een hond super gestimuleerd wordt door interactief spel. Nogmaals, kijk naar het grotere geheel en lees de lichaamstaal van je hond. Als je hond verder gelukkig, ontspannen en betrokken is en speelt, zijn opgeheven nekharen geen probleem. En vind je het toch spannend, onderbreek het spel regelmatig en bouw het rustig op.
Honden zijn net zo uniek als wij mensen, met bijpassende gedragingen, eigenaardigheden en instincten. Observeren hoe ‘normaal’ spelen eruit ziet voor onze eigen honden is belangrijk en essentieel. Zo leer je je hond steeds beter kennen en begrijpen. Het is ook belangrijk om te weten wat je honden leuk, motiverend en versterkend vindt, zodat je allerlei spellen kunt gebruiken als ultieme beloning tijdens je training.
Nieuwe speeltjes
En we hebben de laatste weken weer ontzettend veel nieuwe en leuke interactieve speeltjes binnen gekregen, kijk snel in onze webshop welke speeltjes jouw hond het leukst zou vinden en ik zorg dat je deze razendsnel in huis hebt.
Lees ook de andere blogs over spelen met je hond:
Samen spelen met je hond versterkt jullie relatie en je band
Interactiever en motiverende speeltjes voor je hond
Interactie spelletjes met je hond
5 leuke manieren om de Clam te gebruiken
Zijn tennisballen slecht voor je hond?
En geniet vooral van alle positieve en mooie eigenschappen van je hond.
En je weet, heb je vragen of hulp nodig bij het gedrag van je hond, je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje naar info@dogcases.nl en ben je op zoek naar de leukste, beste en lekkerste producten voor je hond, kijk eens op https://dogcaseswebshop.com/
groetjes,
Kees van Sundert
Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)
Comments