top of page

Vuurwerk en angst voor knallen

Bijgewerkt op: 30 dec. 2023

Het is nog maar even tot oudjaar. En ondanks het vuurwerkverbod voor harde knallen wordt er hier toch al elke avond geknald. En de knallen lijken harder dan ooit. Niet gek dat heleboel honden flink stress en doodsangst ondervinden van al dat geknal.

Voor een goed opgebouwde training is het nu eigenlijk al te laat, maar beter iets dan niets dus begin daarom in ieder geval met het ondersteunen van je hond tijdens deze moeilijke dagen, bijv. met een homeopathisch middel. Ik werk zelf met de krachtige Australische bloesemremedies, die ik voor elke hond op maat samenstel. De verschillende bloesems zijn individueel te gebruiken, maar als je deze bloesems onderling combineert, krijg je nog diepere resultaten. Vooral bij onzekere, nerveuze of onrustige honden, maar ook honden met angst kunnen deze bloesems verlichtend en ondersteunend werken. Verderop in het artikel lees je meer over de werking van de Australische bloesemremedies.


Masterclass: Vuurwerkangst bij Honden In 2023 volgde ik een wetenschappelijke Masterclass: Vuurwerkangst bij Honden door o.a. Dr. Else Verbeek (Amazing Animal Minds 2023) en waardoor ik nog beter in staat ben jou en je hond te begeleiden en te helpen bij angst voor geluiden en vuurwerkangst.



Waarom is het zo belangrijk om je hond te helpen bij geluidsangst/fobie

Maar eerst even wat achtergrondinfo, maar dan snap je helemaal wat er gebeurt en waarom het zo belangrijk is je hond zoveel bij te helpen bij geluidsangst/fobie.

De hersenen van een hond zijn de hele dag bezig met het registreren van geluid. Ze controleren of de omgeving veilig is. Want in een veilige omgeving kunnen we tot rust komen en in een onveilige omgeving blijven ze alert. Dit is een primair oerinstinct, want vluchten helpt te overleven. De analyse vindt plaats in het zogenaamde “reptielen"brein dat al honderden miljoenen jaren meegaat. Dat reptielenbrein herkent de meeste natuurlijke geluiden van oudsher als veilig. Dit in tegenstelling tot vreemde geluiden of bijv harde knallen. Het brein herkent ze niet direct als veilig. Ze vallen daarom gemakkelijk in de categorie ‘onveilig’. Het gevolg is dat het brein dan continu alert blijft. Het lichaam wordt voorbereid op een eventuele vlucht- of vechtreactie: krijgt een stoot adrenaline, de bloeddruk stijgt en de hartslag gaat omhoog.” Dat gebeurt ook als je ergens heel heftig van schrikt, zoals onweer of hard (en langdurig) vuurwerk waar je erg van schrikt of die wat langer aanhoudt. In situaties die door een individu als gevaarlijk of spannend worden ervaren, maakt het lichaam een stofje aan, het stresshormoon adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel kunt denken en snel kunt reageren in een gevaarlijke situatie. Maar niet alleen in gevaarlijke situaties stijgt het stresshormoon. Ook bij pijn, verdriet, of juist opwinding van blijdschap stijgt de adrenaline. Fysieke inspanning draagt ook bij aan een stijging. Iedere dag stijgt en daalt dit stofje dus in het bloed van onze honden. Het vervelende van stresshormonen is dat het lang duurt voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen. Honden die vluchten omdat ze zijn geschrokken, bijvoorbeeld van vuurwerk, kunnen dagen weg blijven. Zo lang kan het duren voordat de stresshormonen weer voldoende gedaald zijn en een hond durft terug te komen. Herstellen van chronische stress en het ondervinden van langdurige (geluids) prikkels kan soms weken duren. De constante stress niet te veel laten oplopen en daarbij tijd geven om te herstellen van stress is dus van groot belang. Dat betekent dat je een hond moet ondersteunen in deze periode en rust moet geven. Een plek waar de hond graag ligt en zich kan terugtrekken is dan ook belangrijk en waar het echt rustig is en ze kan ontspannen..


Wat kun je doen!! Verander de emotionele reactie van de hond Als je de emotionele reactie van de hond kunt veranderen volgt de gedragsverandering vanzelf en dat werkt ook andersom. Dus als je de hond gewenning en ander gedrag aan kunt leren, stapje voor stapje in die situaties dan wordt de stress en angst vanzelf minder. Ondersteuning door hulpmiddelen tijdens de therapie/oefeningen is hierbij vaak wel nodig, zeker in de begin/aanleerfase. Vandaar de Australische bloesemremedie druppels. je kunt in de heftigste periode ook nog denken aan een Thundershirt enz enz.. zie voor verdere uitleg verderop… Kortweg gesteld zijn er twee sporen die je moet bewandelen: 1. is ongevoeliger maken en gewenning aan het geluid. 2. is het geluid koppelen aan een leuke ervaring.

  1. Training: met behulp van counterconditioning en desensitisatie kun/moet je je hond heel stapsgewijs en rustig blootstellen aan geluiden. Echter dit komt nauw en als je het verkeerd of te snel doet, kan de angst verergeren. Doe het daarom onder begeleiding van een goede gedragstherapeut en bouw het heel stapsgewijs (babystapjes) en gecontroleerd op, eigenlijk mag je tijdens de training niks van onrust aan je hond merken, alleen dan doe je het goed.

  2. Management: helaas niet altijd haalbaar, maar simpelweg veranderen van wandelomgeving of iig bepaalde tijdstipppen van de dag, of tijdelijk minder vaak wandelen, en thuis een ruimte of veilige plek bieden kan het probleem soms al deels (tijdelijk) oplossen. Of wat dacht je van het geluidsdicht maken van een bepaald deel vd ruimte met geluidsdempende isolatie rondom oudjaar? En wist je dat er speciale gehoorbeschermers voor honden bestaan? Zie verderop, je kunt je hond aanleren gehoorbeschermers te dragen eventueel waar nodig.

Zoals voor bijna alle angsten geldt, alleen door het opbouwen van het vertrouwen, het laten ervaren van positieve ervaringen en dat juist te begeleiden, te sturen/richting te geven naar het gedrag dat je graag ziet en dat te markeren en conditioneren en daarbij een andere mindset te creëren bij je hond je hem of haar kunt helpen met de angsten/geluidsfobie om te gaan. Maar dat kost wel tijd, veel inspanning en oefenen en oefenen. Het beste werkt dat volgens een duidelijk plan/schema, zodat je gedoseerd, gestructureerd en goed verantwoord opgebouwd te werk gaat. Meer weten of hulp en begeleiding nodig, neem eens vrijblijvend contact op. Begin met ondersteuning van Australische bloesemremedies

Ga met met de angst of onzekerheid van je hond aan de slag, help je hond en verlicht de angst, bijv. met een homeopathisch middel. Ik werk zelf met de krachtige Australische bloesemremedies, die ik voor elke hond op maat samenstel. De verschillende bloesems zijn individueel te gebruiken, maar als je deze bloesems onderling combineert, krijg je nog diepere resultaten. Vooral bij onzekere, nerveuze of onrustige honden, maar ook honden met angst kunnen deze bloesems verlichtend en ondersteunend werken. Uitleg Australische bloesems de bloesemtherapie is homeopatisch, het is een samenstelling van verschillende Australische planten en bloesems die ondersteunend werken, er zit geen alcohol of andere toevoegingen in. Het zijn extracten van bloesems die positief inwerken op storende emoties en gemoedstoestanden en vaak gebruikt worden bij angst, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, stress, piekeren en teveel aan opwinding en (over)gevoeligheid voor (geluids)prikkels, maar zij hebben óók invloed op lichamelijke ongemakken. Werking van de bloesemsremedies Bloesems hebben de eigenschap om negatieve emoties om te buigen naar hun positieve pool. Zo kan iemand met een minderwaardigheidsgevoel bij het innemen van bepaalde bloesems meer zijn eigen kwaliteiten gaan waarnemen en in het eigen kunnen gaan geloven, waardoor er met meer zelfvertrouwen en ontstaat. Net als bijvoorbeeld ongeduld naar kalmte en rust. Met de bloesems zorg je er dat de innerlijke onrust of afneemt en het heeft een goede werking op de gemoedstoestand en het helpt bij traumaverwerking. Ze hebben de kracht om negatieve emoties om te buigen naar positievere emoties zodat de hond veel beter met het hele gebeuren kan omgaan. Praktisch gebruik De bloesems zijn 100 % natuurlijk. Ze zijn totaal veilig en onschadelijk. Er is geen enkele schadelijke bijwerking, je kan ze niet overdoseren en werken niet verslavend. Ze kunnen gebruikt worden in combinatie met iedere andere medicatie of behandelingsvorm, inclusief homeopathie, zonder de werking hiervan te belemmeren. Geef de eerste 3 a 4 dagen 2x 4 druppels per dag en daarna 3 x 6 druppels per dag. Hoe meer verspreid over de dag hoe beter. Ze hebben een opbouwende werking, dus belangrijk is wel om ze regelmatig en continu te geven. Het is een glazen pipetje dus kunt ze niet zo in de bek geven, maar doe ze over wat brokjes of een stukje brood/eierkoek ofzo, iets dat wat vocht opneemt Het is echter geen wondermiddel, dus je hond leren te wennen aan knallen/geluiden en daar een positieve associatie aan verbinden is daarbij belangrijk. Meer weten of bestellen, stuur eens een e-mail voor meer info of om te bestellen.


Gecertificeerde RelaxoPet hondentrainer

Ik ben een gecertificeerde RelaxoPet hondentrainer/gedragstherapeut, wat wil zeggen dat ik o.a. een gespecialiseerde professional ben die bij de begeleiding van honden ook gebruik maak van de innovatieve RelaxoPet technologie om honden te kalmeren en te ontspannen. Het maakt me een expert in het gebruik van deze bijzondere ontspanningstechnologie, die uiterst effectief kan zijn bij het omgaan met stress en angst bij honden. Ik help je bij je vaardigheden en kennis om het welzijn van je hond(en) te verbeteren en vaak met een cruciale rol bij het beheersen van stress en angst en zo een harmonieuzer samenleven mogelijk te maken. Daarom blijf ik ook bijscholen en mezelf ontwikkelen en volg ik ook de Masterclass "Stressmanangement bij honden" door o.a. Dr. Else Verbeek (Amazing Animal Minds 2023) De RelaxoPet is een unieke geluidsmodule, afgestemd op het gevoelige, hoogfrequentiegehoor van honden en/of katten.


RelaxoPet laat de hond geluiden horen waardoor het dier zal kalmeren. RelaxoPet is praktisch, werkt volledig draadloos, onafhankelijk van een stopcontact en geheel zonder bijwerkingen, ongeacht de leeftijd van je hond. De geluidsmodule kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Het apparaat werkt niet alleen bij vuurwerkangst maar is tevens ook een prima hulpmiddel om probleemgedrag te verhelpen en angst- en stress situaties aan te pakken. Bestel de RelaxoPet producten in onze webshop en bij het gebruik van een RelaxoPet werk ik volgens een bepaalde structuur:

  • Evaluatie van de behoeften: Ik kijk naar de individuele behoeften en gedragspatronen van elke hond waarbij ik rekening hou met factoren zoals leeftijd, ras en de specifieke triggers van stress en angst.

  • Aanpassing van het trainingsplan: op basis van de analyse ontwikkel ik dan een op maat gemaakt trainingsplann die effectief gebruik maken van o.a. de RelaxoPet-technologie om de ontspanning en het welzijn van jouw hond te bevorderen.

  • Inleiding tot technologie: Ik vertel en leer je hoe je de RelaxoPet correct gebruikt en dat je begrijpt hoe je het kunt afstemmen op de behoeften van jouw hond.

  • Oefenondersteuning: Ik bied gewenst praktische ondersteuning en begeleiding om ervoor te zorgen dat ontspanningstechnieken met succes worden gebruikt. Denk aan de juiste plaatsing, het kiezen van de juiste geluidsfrequenties en het monitoren van het gedrag van je hond.

  • Gedragsadvies: Naast de ontspanningstechniek bied ik natuurlijk ook algemeen gedragsadvies. IK geef je advies over het gedrag, de opvoeding, het welzijn, de stressverminderen en hoe het samenleven met je hond nog kunt verbeteren.

  • Controle en aanpassing: Natuurlijk volgen we de voortgang en passen we het trainingsplan, indien nodig aan.


Speciale kalmerende muziek voor honden Vuurwerk buiten sluiten en radio aan. Probeer s'avonds de harde knallen en de lichtflitsen zoveel mogelijk buiten te sluiten door gordijnen/rolluiken dicht te houden en de radio of tv lekker hard aan te zetten. Nog beter , er is ook speciale muziek voor honden, zogenaamde kalmeringsmuziek. Dit is muziek die jouw hond rustig maakt. Het heeft een beter effect dan gewoon de radio of tv aanzetten en het effect is wetenschappelijk bewezen. Je kunt de muziek op Spotify (kalmerende muziek voor honden) of Youtube als je zoekt op: "Through a dogs ear." (geluidsfragment 1 , geluidsfragment 2 en geluidsfragment 3 en zo verder. Ook klassieke muziek werkt heel goed of een gesproken tekst (voorleesboek). Zet dit gewoon aan, het zorgt er ook voor dat er minder omgevingsgeluid is en het kalmeert de hond.

Wat kun je verder doen? Ondanks dat de bosgebieden nu drukker zijn dan normaal is het altijd nog beter dan een drukke wijk. Vermijd bij het uitlaten groepjes (jonge) mensen, zij (en anderen natuurlijk) kunnen mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben en gooien makkelijker. Probeer als t kan een rustig buitengebied of bosgebied op te zoeken waar je je hond goed (eventueel aan lange lijn) goed kunt uitlaten en zijn/haar energie of stress eruit kan wandelen.

Natuurlijk kun je ook een superlekker bot voor je hond kopen of een superlekker gevulde kong maken, maar als de hond echt angstig is of heftige stress heeft zal deze ook geen eten aannemen. Maar wellicht toch buikbaar vd dagen/uren ervoor of erna. Door het kauwen komen endorfines vrij en dat kalmeert de hond. Mentale uitdaging en hersenwerk Dat met behulp van hersenwerk veel honden meer ontspannen de jaarwisseling kunnen doorstaan is al bij veel hondenbaasjes bekend. Het werkt het beste als je daarvoor puzzels gebruikt die passen bij jouw hond ... want elke hond puzzelt en snuffelt op zijn eigen manier! Door bijv. een snuffelmat of een anti-vuurwerkpakket voor je hond te maken is hij tijdens de jaarwisseling druk bezig met al het lekkers en zal hij wellicht iets minder bezig zijn met het vuurwerk. Vuurwerkpakket Een vuurwerkpakket is eenvoudig te maken. Wat heb je bijv. nodig - lege doosjes in allerlei maten - papiersnippers - lege wc rolletjes - kranten of folders - kong - tape/plakband - snacks waar je huisdier gek op is Vul dozen met snacks en papiersnippers waar je hond in kan zoeken. Vul proppen kranten of folders met de snacks waar je huisdier gek op is en stop deze in de doosjes. Voor de gevorderde snuffelaar kun je de doosjes nog dichttapen. De kong kan gevuld worden met iets lekkers, bijvoorbeeld KVV. Deze hersenwerkjes kun je best dan ruim op tijd aanbieden, zodat je hond rond twaalf uur lekker bezig is met het pakket. Let op: Bij hersenwerk is het altijd van belang om goed in de gaten te houden wat je dier aankan en er natuurlijk bij te blijven. Wanneer het dan te moeilijk blijkt kun je je hond helpen, zodat de hond succes ervaart! Even wat simpele spelletjes om mee te beginnen - Verstop snoepjes in huis of de tuin en laat deze zoeken. - Snoepjes onder voorwerpen/bekertjes verstoppen - Snoepjes in een bal doen en deze neerleggen - Snoepjes in een plastic fles doen en deze neerleggen - Snoepjes in een snuffelmat verstoppen Snuffelmat Hier kan je snoepjes in verstoppen De bedoeling is dat je de hond zelfstandig laat doen om de snoepjes te vinden (hij moet werkelijk nadenken) Geef haar hiervoor de tijd en de nodige rust (dus weinig praten) Bekertjes - Neem een aantal bekertjes - Stop in sommige snoepjes en in andere niet - Laat je hond wederom ‘denken’ en ‘doen’ Veel meer oefeningen vind je op internet www.hersenwerkvoorhonden.nl of op Facebook of bij spelideeën voor honden.

Laat je hond niet alleen En laat je hond zeker niet alleen thuis in deze moeilijke omstandigheden en wanneer hij jou net het hardst nodig heeft. Probeer er gewoon een leuk feestje voor je hond mee te maken en probeer voor jouw hond te ontdekken wat werkt, voor de ene hond is dat lekker samen actief bezig te zijn en zou hersenwerk kunnen helpen of een ander actiever spel (indien mogelijk), de ander wil alleen maar schuilen en wachten tot ellende voorbij is, dan kan bijv. een thundershirt ondersteuning bieden.

Gehoorbescherming Is het echt te heftig voor je hond dan zou je eens kunnen overwegen om gehoorbeschermers aan te gaan leren. Bijv. Mutt Muffs van Alpine. In ieder geval zijn de knallen veel minder hoorbaar. De Mutt Muffs zijn erg licht en speciaal ontwikkeld voor honden. Door de geluiddempende foam binnenin de kap voelt de hond geen druk op de oren. Hierdoor is de oorkap zeer comfortabel. De verstelbare banden zorgen voor een optimale pasvorm. De Mutt Muffs zijn leverbaar in drie verschillende maten, kleine , middelgrote en grote honden , kijk in onze hondenwinkel.


https://www.dogcases.nl/product-page/thundershirt-voor-hondenhttps://www.dogcases.nl/product-page/thundershirt-voor-honden Het Thundershirt is een shirt voor honden met angst zoals vuurwerkangst, angst voor onweer, bang voor autorijden, verlatingsangst, neurotisch gedrag, bezoek aan de dierenarts ect. zie ook voor het dragen van het shirt https://www.doggo.nl/.../lichaamsbandages-en-thundershirt/


Het thundershirt is een veilig middel om angst bij honden te verminderen. Het principe van het thundershirt is eigenlijk gebaseerd op het inbakeren van babies en op TTouch.

Door de constante druk op het hondenlichaam aan te brengen wordt de hond rustig, vaak al direct nadat de hond het thundershirt voor de eerste keer aan heeft. Sommige honden moeten wel eerst even wennen aan het thundershirt, maar uit onderzoek blijkt dat het thundershirt bij 85 % van de honden met angst aanzienlijke verbetering heeft gegeven.

Zoek in google op thundershirt en je krijgt tal van adressen. Een alternatief is Stormdefender, met zijn speciale voering. Het helpt bij het verlichten van angst bij honden en heeft een kalmerend effect. Honden met angst vertonen een duidelijke verbetering en minder angst bij gebruik na slechts een paar onweersbuien. Te verkrijgen in onze online hondenwinkel


Calming Cap De calming cap is een gedragshulpmiddel dat is ontworpen om de hond te kalmeren tijdens situaties van hoge stress. Het is een perfecte toevoeging aan het Thundershirt indien de hond last heeft van extreme stress en /of angsten. De calming cap reduceert de visuele stimulances die er anders voor zorgen dat een hond geagiteerd raakt. De calming cap filtert het gezichtsveld. De speciale laag stof verzacht de omgeving en het zien van andere honden, terwijl de hond genoeg blijft zien om gemakkelijk te navigeren door de omgeving. Verkrijgbaar in 4 maten. zie bijv. https://www.trendyhuisdierenshop.nl/calming-cap


Masseer de oren Komt je hond bij je zitten stuur hem dan niet weg, laat hem bij je zitten en ga zijn oren masseren. Dit werkt rustgevend, zeker als je extra aandacht aan het oorpuntje besteed.

Let op!!! En elke hond (en kat en paard) kan zich rot schrikken en in paniek wegvluchten! Ook als je hond niet of nooit bang is geweest voor vuurwerk. Houdt hier altijd rekening mee en laat je hond deze dagen altijd aan de stevige lijn uit (liefst dubbele lijn), mocht hij schrikken dan heb je hem tenminste nog vast. - Gebruik geen flexlijn maar een gewone vaste riem. - Hou de riem/handvat steviger vast dan dat je normaal doet. - Doe de halsband of tuig wat strakker. - Bange honden doe je aan 2 riemen! - En desnoods een tuig en halsband, aan beide doe je dan een riem.

Koop een GPS-tracker voor je hond zodat je hem altijd kunt opsporen of doe je hond een halsband om met je telefoonnummer erbij mocht de hond wegvluchten.

Neem geen enkel risico. Denk niet te gemakkelijk "mij overkomt dit niet". Het kan iedereen overkomen helaas, de voorbeelden komen dagelijks voorbij op Facebook waarbij de kans de hond in z’n paniek wordt aangereden levensgroot is. Geruststellen vd hond Er leeft soms nog een verkeerde aanname dat als je een angstige hond geruststelt en steun geeft, je het angstige gedrag zal versterken. Daarom moet je je hond negeren wanneer hij in angst is, is de gedachte. Grote onzin en help je hond a.u.b bij zijn of haar angst en onzekerheid. Angst is geen GEDRAG, het is een echte EMOTIE. Denk terug in je eigen leven (OF kindertijd) in een tijd dat je erg bang of overstuur was. Heeft het geholpen (of had het geholpen), voelde je je beter als iemand die je vertrouwde kwam en zijn of haar arm om je heen sloeg en je kalm gerust stelde dat alles goed zou komen? Natuurlijk deed het dat. Onze honden zijn niet anders. Er is niks ergers dan wanneer je bang of onzeker bent en je wordt genegeerd of in de steek gelaten door de mensen om je heen. Een kalme stem en langzaam, zachtaardig aaien kan enorm geruststellend zijn. Er zijn zelfs video's van honden of dieren die andere dieren steunen/troost geven.

Angst is een emotie, geen gedrag! Angst is een zeer belangrijke emotie. Het belangrijkste is, dat dat je bij angst weet waar je altijd terecht kan om veiligheid te zoeken en geborgenheid te vinden. Net als mensen en kinderen hebben ook honden de behoefte om hun angst te delen. Angst voor vuurwerk is dus niet abnormaal. Vuurwerk is nu eenmaal niet leuk, en hoeft ook helemaal niet leuk gevonden te worden. Je bent nu eenmaal bang of je bent het niet. Je kunt met angst leren omgaan, maar angst blijft angst. Rust en slapen Honden hebben geregeld rust nodig om zo goed zou kunnen recupereren van eventuele stresserende gebeurtenissen. Maar gecombineerd met een massage is helemaal geweldig, Lees hier ook de info eens over massage Hoe kun je verder stress bij je hond verlagen? - Zorg voor regelmaat en structuur in het leven van je hond; - Zorg voor rust bij jezelf en je hond - Zorg voor voldoende slaap - Zorg ervoor dat je hond beter leert om te gaan met moeilijke situaties, bouw het in hele kleine stapjes en zonder druk op. - Leer de lichaamstaal van je hond begrijpen en herken stresssignalen en kalmerende signalen - Bescherm je hond altijd, en zorg ervoor dat je hond je/jullie vertrouwt en ook altijd op jou/jullie kan vertrouwen - Zorg dat je hond zich veilig voelt in zijn omgeving - Stimuleer, motiveer en begeleid je hond op een positieve en hondvriendelijke manier Kortom: steun je hond bij angst, en geef hem geborgenheid en biedt hem indien mogelijk een gevoel van veiligheid. Kruipt hij weg, ga eventueel bij hem zitten, geef steun en haal hem zo uit zijn isolement. Het fabeltje dat je daarmee juist angst beloont… ach, dat is al zo lang achterhaald. Dat stamt nog uit de tijd dat we dachten dat honden geen emoties hadden en dat je door vertroetelen en steun te geven juist het angstmechanisme bij je hond erin bracht. Nu weten we wel beter. Het is geen mechanisme, het gaat om échte emoties. En daar moet je in helpen en in steunen! Daardoor wordt de angst hanteerbaar en/of controleerbaar. (steunen is overigens iets anders dan overdreven bemoederen). Ook onze hond heeft zijn emoties en recht op onze oprechte hulp, steun, geborgenheid en veiligheid. Zorg dat je er bent voor je hond, juist in die moeilijkere tijden. Dan ben je een echte vriend en goed hondenbaasje. Groet

Kees van Sundert

Hondengedragstherapeut bij Dogcases & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl)

428 weergaven0 opmerkingen

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page