top of page

Waarom trekt je hond aan de lijn en vooral wat kun je er aan doen?

Veel van de trainingen waarvoor mensen m’n hulp inroepen heeft te maken met uitvallen aan de lijn en natuurlijk trekken aan de lijn tijdens het wandelen. Daarom nu aan dat laatste eens wat meer aandacht: want er kunnen een heleboel redenen zijn waarom je hond aan de lijn trekt.


Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende redenen waarom je hond vaak aan de lijn trekt


1: Ze worden opgewonden en gestresst door de (nieuwe) omgeving

Zowel stress als opwinding zorgen ervoor dat je hond gemakkelijk roofzuchtig en genetisch verankerd gedrag vertoont, wat voor je hond zeer (zelf)belonend/bevredigend en dus ook zelfversterkend is. Dat komt omdat net als bij ons mensen, je wanneer je gespannen en gestrest voelt, ook vaak iets gaat doen dat goed voelt en dat je leuk vindt, zoals bijv sporten. 


En omdat veel honden met een goede (jacht)drive de omgeving waarin ze zich bevinden vaak als zeer opwindend, opwindend en/of stressvol kunnen ervaren, is het voor hen heel natuurlijk om terug te vallen op dit “feelgood"-gedrag, dat ze gemakkelijk kunnen uitvoeren zonder er al te veel over na te denken, het zit tenslotte in de genen verankerd.


Zulke hondenrassen zullen ook eerder automatisch terugvallen op dit genetisch verankerde gedrag in omgevingen en situaties waar ze veel opwinding of stress ervaren. Aan een losse lijn wandelen heeft dan voor hun zeker geen prioriteit. Maar het is lastiger dan je misschien denkt, want als je verwacht dat je hond dan wel rustiger wordt als er geen sterke prikkels (oftewel duidelijke prooi) in de buurt is, werkt t bij honden met een sterk jachtinstinct vaak precies andersom! 


Als ze al in die (oriëntatie)modus zitten en gefocust zijn om te jagen en ze komen niets interessants tegen, dan slaat de frustratie snel toe en zullen ze nog harder hun best willen doen om iets voor hun baasje op te sporen. Zorg dus dat je alternatieven biedt zoals bijv. oefeningen of spelletjes waarbij je niet focust op wachten en impulsbeheersing, omdat dat soms veel frustratie oplevert, zeker voor bepaalde rassen, maar een situatie creëert waarbij je hond actief maar dicht bij je wil blijven en met jou samen wil werken. Dit  voelt dan niet als "traditioneel wachten” voor je hond, met als voordeel minder “impulscontrole” en frustratie, zodat je in verbinding blijft met je hond.


2: Geurwereld

Terwijl wij vooral visueel zijn ingesteld en leven onze honden vooral in een geurwereld en zijn dus eigenlijk alleen maar bezig met de geuren om hen heen. Dus dat maakt ook waarom jouw hond, meer of minder reageert op een bepaalde persoon, of deze nog even wil afsnuffelen. Misschien heeft deze persoon honden (reu of teef kan al wereld van verschil maken in de reactie van jouw hond) of katten thuis, of heeft hij wat lekkers op zak.


Snuffelen is een natuurlijk en heel belangrijk gedrag voor elke hond, maar bepaalde rassen zijn er vooral alleen maar mee bezig dan anderen, vanzelfsprekend bij rassen die behoren tot de familie van de jachthonden e.d., omdat ze opzettelijk gefokt zijn om dieren in het wild op te sporen. Ze hebben vaak zo'n sterke drang om geuren te zoeken en te volgen, dat het voor hen bijna onmogelijk is om op dat moment naar andere signalen te luisteren of erop te reageren.


Deze dwingende behoefte om geuren te ontdekken is zo verslavend voor ze, dat ze het veel moeilijker vinden om los aan de lijn te lopen. In plaats daarvan springen ze van de ene interessante geur naar de andere, en raken ze steeds meer opgewonden en opgewonden door hun omgeving. Ze kunnen zo geobsedeerd raken door deze missie, dat wanneer hun baasje ze probeert te vertragen, ze ervan weerhoudt om te trekken en ze aanmoedigt om in plaats daarvan los aan de lijn te lopen, ze snel gefrustreerd raken.

En natuurlijk elke keer dat je hond hard aan de lijn trekt en in ruil daarvoor de geur bereikt die hij zo graag wil bereiken, dit zelfbelonend gedrag is. En dus onbedoeld beloond zijn voor het trekken aan de lijn, doordat ze daarvoor toegang kregen tot de interessante geur. En natuurlijk is het belangrijk dat je hond mag snuffelen, maar eigenlijk moet er begeleiding en sturing zijn van jouw kant en sensitieve en aanvoelende houding zijn van hun kant, kortom samenwerking als team en geen eigengereidheid.


3: wandeltempo van jou en je hond 

Als je goed op je hond let als hij losloopt, zul je opmerken dat het tempo vaak anders is dan dat van ons, bovendien lopen honden in heel andere patronen dan wij. 


Wij zijn gewend om in rechte lijnen te lopen om van het ene punt naar het andere te komen, vaak door de kortste en meest directe route te nemen. Veel honden, hebben hun eigen voorkeursbewegingspatronen en gaan van links naar rechts, lopen in cirkels of vooral door het struikgewas. Kortom, wandelen aan een kortere losse lijn is eigenlijk een voortdurende oefening in impulscontrole voor veel honden. Als dan ook nog de gang en het tempo en het verwachte bewegingspatroon e.d. erg onnatuurlijk voor is voor het ras dat je hebt, kan zo’n wandeling erg ongemakkelijk, soms zelfs moeilijk aanvoelen voor je hond, bedenk maar eens wat t doet, als jij eigenlijk net iets trager of net een pasje sneller moet wandelen dan dat eigenlijk comfortabel voor je aanvoelt.


Kortom, veel mensen (en hondentrainers) denken dat je “ongewenst" gedrag met alleen trainen moet oplossen, maar ik adviseer: kijk eens een laagje dieper.  Een hond die veel stress of spanning ervaart in een bepaalde omgeving leert op dat moment niets. Het komt simpelweg niet binnen, de hersenen kunnen nieuwe informatie niet opslaan omdat je hond bezig is met overleven. Dus zorg dat de basis op orde is en je hond (en jij) je comfortabel voelen in die setting en omstandigheden en werk daar eerst aan.


We leven nu eenmaal in een drukke samenleving, met veel prikkels, mensen van allerlei culturen en hun eigen typische gedrag soms, veel honden beperkt in hun communicatie doordat ze aan een (korte) lijn lopen of gewoon weinig sociale skills hebben en de hondentaal niet altijd eigen zijn en dus gewoon ongemanierd zijn. In het bos en op straat gebeurd veel, veel lawaai, voetgangers, auto’s, fietsers, fatbikes, brommers en scooters enz enz en bedenk dat je hond deze wereld ook nog eens vanuit een heel anders gezichtsveld en hoogte beleeft als wij. En dan niet te vergeten allerlei geluiden en vooral de geuren die heel indruk maken op je hond. En ook in huis is er vaak een druk gezinsleven met kinderen en/of andere huisdieren, vriendjes en vriendinnetjes, de buurhond enz enz, wat ook allemaal voor stress kan zorgen. 


En natuurlijk we mogen vooral de factor pijn niet vergeten, misschien wel de allerbelangrijkste


Je denkt er misschien niet altijd aan, maar veel honden hebben pijnklachten of ander lichamelijk ongemak en wat vaak een reden kan zijn voor bepaald (ongewenst) gedrag. Want net als bij ons, heeft pijn een hele grote invloed op de gemoedstoestand van je hond, waardoor hij vaak niet lekker in zijn vel zit. Veel honden hebben pijn aan hun knieën, ellebogen, heupen of rug zonder dat dit het baasje opvalt. Door pijn ben je sneller overprikkeld en honden (en mensen) die pijn ervaren kunnen veel minder hebben, trekken vaker aan de lijn om bijv. eerder thuis te zijn en weer te kunnen rusten, maar vallen ook vaker uit naar andere honden (en mensen) omdat ze geen (ongecontroleerde) fysieke aanraking willen hebben. 


Dus laat in zulke gevallen je hond controleren door een een dierenarts en/of hondenfysiotherapeut/osteopaat. Sowieso niet verkeerd om elk (half) jaar met je hond langs een fysiotherapeut/osteopaat of chiropractor te gaan voor een controle en behandeling.


Natuurlijk zijn er ook honden die aan de lijn trekken omdat ze geleerd hebben dat dit werkt of altijd aan een (te) kort lijntje hebben gewandeld en nooit echt ervaren hebben hoe het is om ontspannen te wandelen aan een losse lijn. 

Tip !!

Probeer niet het trekken aan de lijn af te leren, maar te focussen op het wandelen aan een losse en ontspannen lijn en je hond te laten ervaren hoe fijn dat is. Gebruik hiervoor een wat langere losse lijn, zodat je afhankelijk vd situatie en omstandigheden je hond wat meer ruimte kan geven om zelf de richting en tempo te bepalen en/of wat langer te snuffelen. Leer je hond dat hij een bepaalde tijd mag snuffelen maar dat je op een bepaald woordje of geluidje weer verder gaat lopen. Tel bijv. rustig tot drie, en leer je hond dat 3 het signaal is om weer te gaan wandelen, dan kondig je het als ware aan en kan hij even zijn snuffeling afronden.


Kijk ook eens naar jezelf

Wat doe je misschien zelf, onbewust wat het trekgedrag van je beïnvloedt? Wat sta je toe? Focus je genoeg op een ontspannen vertrek of aankomst. Hoe vertrek je vanuit huis of uit de auto als je ergens aankomt, neem je dan even de tijd om te ontspannen en weer rustig te worden, of laat je je hond vol adrenaline jouw het bos in sleuren? Kortom, hoe begint en verloopt bij jou de wandeling? Heeft jouw hond een korte of lange lijn, of misschien wel een rollijn?  En weet je hoe vatbaar je hond is voor indrukken en gebeurtenissen? Dus op welk tijdstip, welke dag en in wat voor gebied wandel je. Bouw je dit altijd rustig op of verwacht je van je (jonge) hond dat hij in allerlei natuurgebieden of op straat altijd rustig meewandelt zonder aan de lijn te trekken? Kijk eens eerlijk naar je eigen handelen en wat zou je makkelijk kunnen gaan veranderen?


Natuurlijk ben je op zoek naar wat goede tips en handvatten om je hond een betere impulscontrole aan te leren, dus hier komen er een aantal:


  1. Zorg voor een (vaste) plek waar je hond zijn behoefte kan doen

Probeer aan het begin van de wandeling een (vaste) plek te vinden waar je hond z'n behoefte kan doen. Leer je hond om op deze aangewezen plek te plassen en poepen, voordat je echt gaat wandelen. 


Natuurlijk plast je hond ook nog op andere plaatsen tijdens de wandeling, maar door aan te leren dit in het begin te doen, verminder je de urgentie voor je hond en hij/zij zich daarna meer met jou bezighouden.


Je geeft je hond voorspelbaarheid en duidelijkheid, vanaf het begin en je kunt er zelfs een commando aankoppelen, wat fijn kan zijn als je eens op vakantie of een heel andere omgeving bent.


2: De eerste 10 minuten van de wandeling zijn voor je hond

Uitgangspunt is (zolang het veilig is natuurlijk) dat de eerste 10 minuten van de wandeling voor je hond zijn.Dus je vraagt dan zo weinig mogelijk van je hond en zeker geen dingen die te maken hebben met impulscontrole, zoals aan een losse lijn lopen, interessante geurtjes negeren enzovoort. Gebruik een langere lijn, zodat waar mogelijk je hond wat meer ruimte en vrijheid krijgt en zo zorg je dat je de rest vd wandeling  meer succes hebt. 


3: Vermijd cirkelvormige routes tijdens de wandelingen

In plaats van een rondje te lopen, kan het handig zijn om dezelfde route heen en terug te lopen .


Hierdoor krijgt je hond de kans om tijdens het eerste deel van de wandeling nieuwe geuren en bezienswaardigheden te ontdekken. En omdat je dezelfde weg terugloopt, heeft je hond de meeste prikkels al ervaren en zal de terugweg minder afleidend of overweldigend zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat je hond rustiger blijft, maar zich ook beter op jou kan concentreren en belangrijk, het zorgt er ook voor dat hij een betere impulscontrole heeft.


4: Creëer eilanden om je wandelingen te structureren

Door de wandeling op te delen in 'eilanden van rust' en 'eilanden van actie' , creëer je voorspelbaarheid en duidelijkheid. Hij weet dan altijd wat er gaat gebeuren als je een bepaald punt tijdens de wandeling bereikt.


Oases van rust zijn plekken waar jullie samen de omgeving observeren en waar je rustig met elkaar om kunt gaan. Dit helpt om de impulscontrole weer op peil te brengen. Lees ook de andere blogs hierover.


De eilanden van actie zijn juist plekken waar je leuke fysieke activiteiten doet. Dus bijvoorbeeld, wanneer je een bepaald bankje of omgevallen boomstam bereikt tijdens je wandeling, ga je altijd zitten en doe je wat rustgevende en kalmerende oefeningen met je hond, zoals rustig snuffelen naar gestrooid lekkers op de grond. Of, wanneer je open plek bereikt, speel je samen een leuk interactief spel.  


Door betrouwbare verwachtingen te geven, voeg je structuur en routine toe aan jullie wandelingen. Dit kan bij veel honden angst en onzekerheid verminderen, maar helpt ook om de impulscontrole te verbeteren!


Let op: zorg er altijd voor dat je laatste eilandje, een kalmerend en rustgevend “eilandje" is, want dit zet de toon voor je hond dat het tijd is om te ontspannen nu de wandeling voorbij is. Je kunt dit ook doen als je terug bent bij de auto of thuis, bijvoorbeeld door wat lekkers op de grond te strooien of je hond een likmat te geven.


5: Plan vooraf jullie wandelroute 

Wanneer je dus actief werkt aan de impulscontrole van je hond, is het belangrijk om zoveel mogelijk situaties te vermijden waarvan je weet dat ze het tegenovergestelde effect zullen hebben 


Dus als je telkens langs een huis loopt waar blaffende honden langs het hek rennen, of langs een drukke school met veel kinderen, of zelfs door een drukke straat lopen met veel mensen en verkeer, zal dit de impulsbeheersing van je hond ondermijnen. Natuurlijk kun je niet alles vermijden of voorkomen, maar door net een ander tijdstip te kiezen of bepaalde dingen af te stemmen, of een iets andere route


kun je wellicht wat situaties vermijden en zo de energie en mindset van je hond wat kalmer en relaxter houden, je zult merken, het zal je hond goed doen!


 En belangrijk: hoe vaker en langer ontspannen je hond is gedurende de dagen, hoe beter...


Ook daar kun je een heleboel voor doen om te zorgen voor minder stress, waardoor je hond beter in zijn vel zit en daardoor ook een stuk relaxter is tijdens wandelingen.


Bijvoorbeeld:

Slaap: zorg dat je hond voldoende kwalitatieve slaap krijgt, lees ook de blog hierover 


Kortom: Honden brengen minstens de helft van de dag slapend door en afhankelijk van de leeftijd kan dat oplopen tot wel driekwart van de dag.. Door te slapen verwerkt een hond alle opgedane indrukken van de dag en kan hij prikkels beter hanteren. Tijdens slaap gebeurt er heel veel in het lichaam, het lichaam herstelt zich. Om goed te kunnen slapen moet een hond o.a. de keuze hebben om zelf te bepalen waar hij ligt. Ook is een plek waar hij ongestoord kan slapen belangrijk. Lees hier alles over slaapbehoefte van de hond en wat jij kunt doen om te zorgen dat jouw hond goed kan slapen. zie ook https://www.dogcases.nl/post/rust-en-slapen 


Temperatuurregulatie: het is voor een hond stressvol om het te warm of juist te koud te hebben. Niet alleen mentaal maar ook lichamelijk zorgt dit voor stress. Wanneer een hond geen keuze heeft waar hij ligt of slaapt kan hij zelf zijn lichaamstemperatuur niet reguleren. Dit zie je vaak bij honden die in een bench zitten met het deurtje dicht. Honden liggen graag wat hoger, dit geeft meer overzicht en is koeler als het warm is. Ook wisselt een hond graag regelmatig van slaapplek.


Keuzes en controle: wij bepalen zowat álles voor een hond en vaak heeft een hond vrij weinig te kiezen. De keuze van zijn eten, hoeveel eten, wanneer eten, evenals het uitgaan, wanneer, hoe lang, waar naar toe, de lengte vd lijn enz enz…Net zoals het voor ons belangrijk is om controle te hebben over bepaalde punten, geldt dit ook voor honden. Mag jouw hond wel eens iets niet doen of aangeven dat hij dat liever niet wil of moet hij alles maar doen wat je zegt? En bedenk is, voor veel honden bepalen wij zelfs wanneer (en waar) hij z’n behoefte mag doen. 


Je ziet honden dan ook vaak opbloeien als ze keuzes mogen maken. Al begin je maar de keuze tussen bepaalde snacks of zijn eten, of geef je je hond een paar x per week de keuze hoe en welke route (en hoelang) hij wil wandelen of snuffelen, lees ook https://www.dogcases.nl/post/maak-eens-een-ontspannende-snuffelwandeling-met-je-hond .


Voeding en gedrag: zorg dat je hond goede volledige voeding krijgt én dat de darmen dit ook goed kunnen opnemen.  Het begrijpen van de relatie tussen de darmen en het gedrag van honden kan leiden tot verbeterde gezondheid en welzijn van je hond. Voeding speelt ook een belangrijke rol in het emotionele welzijn van honden, zoals bijv. aangetoond in studies naar glutenvrij gehydrolyseerd eiwitdieet. (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S155878782030040X ) En natuurlijk lijkt wat je hond eet, van invloed is op de samenstelling en diversiteit van de darmmicrobiota. Maar in een recente studie werd twee dieeten vergeleken: namelijk een bestaand uit bewerkte brokken met een hoog gehalte koolhydraten en een dieet bestaand uit rauwe ingrediënten en weinig koolhydraten. Uitkomst: de samenstelling van de darmmicrobiota was anders, maar er waren geen verschillen in gezondheid.


Het is wel bewezen dat toevoegen van plantaardige vezels een positief effect heeft op de darmmicrobiota. (https://www.mdpi.com/2218-1989/12/12/1176#B61-metabolites-12-01176 )


Ondersteun je hond (met Probiotica) of raadpleeg eens een voedingsdeskundige


Dus als je een hond hebt met angst of gevoelig is voor stress, dan kun je beginnen om eens goed te kijken naar wat je hond eet en daar aanpassingen op te doen, bijv door een meer vezelrijk voedsel te geven, denk eens aan de goede producten van Bio-Ron zoals Bio bokashi maar ook Diatomeeeënaarde, Bio-Chi vitamine & mineralenbooster e.d. of een probioticasupplement te geven, zie ook de Dogcases online hondenwinkel. Onderzoek bij mensen heeft iig aangetoond dat probiotica depressiviteit en angststoornissen kunnen verminderen. En natuurlijk kan het verstandig zijn om honden voedingsdeskundige te raadplegen. Lees hier meer over de invloed van probiotica op gedrag https://www.dogcases.nl/post/de-invloed-en-relatie-tussen-de-darmen-en-stress-angst-en-agressie-bij-je-hond


Veiligheid & welzijn: 

Veiligheid en welzijn is het allerbelangrijkste voor een hond. Alleen als je je veilig voelt kun je ontwikkelen. En veiligheid is zowel belangrijk in huis als buitenshuis. Dus let op je hond, en zorg dat hij zich veilig voelt bij jou. belangrijk leer de lichaamstaal en de stress- of kalmerende afstandvergrotende signalen van je hond kennen en te zien 


Een aantal veelvoorkomende signalen bij ongemak, stress en spanning zijn:

• Wegdraaien van het hoofd en wegkijken. De hond draait zijn hoofd weg van datgene wat zij wil vermijden.

• Tongelen (hierbij likt de hond zijn lippen en/of neus af)

• Ogen sluiten, langzaam knipperen met de ogen

• Vertraagd bewegen (sluipen)

• Lichamelijk wegdraaien, algehele afwending

• Gapen

• Hijgen

• Oogwit laten zien (vanuit een schuine hoek kijken waarbij je overduidelijk witte randen te zien krijgt rondom de ogen)

• Voorpootje liften (vaak wordt een van voorpoten kort of voor een langere tijd opgetild)

• Uitschudden of afschudden (letterlijk de stress c.q. opgelopen spanning van het lichaam schudden en zo probeert de hond te herstellen van een stressvolle situatie)

• Vocaliseren (piepen, blaffen, janken) (ook bij frustratie (zag je bij Beer ook vaak)

• Lichamelijke onrust (druk doen, hyperactiviteit)

• Het plots stijf sluiten van de bek

• Bevriezen (het hele lichaam verstijfd)

• Overspronggedrag (plots krabben, 'uit het niets' beginnen met graven, druk beginnen te snuffelen of overdreven druk spelgedrag inzetten, niezen)

• Trillen


Met deze stresssignalen geven honden aan dat ze t spannend vinden, of niet goed weten wat ze met de situatie aan moeten, of behoefte hebben aan meer ruimte. Belangrijk om deze te zien en er op in te spelen, of door meer ruimte te nemen, of de hond uit de situatie weg te halen, of frustratie e.d. te voorkomen, dat is vooral jullie taak ook!! Dat voorkomt ongewenst gedrag en/ofuitvallen en reageren aan de lijn op allerlei prikkels.


Kortom:

veel honden trekken aan de lijn door overprikkeling en dat zie je dus aan het trekken aan de lijn, maar ook in de lijn happen of bijten, heel druk gedrag vertonen, heel gek gaan of in je armen, voeten en handen gaan bijten enzovoort. Het is logisch dat pups en jonge honden nog wat sneller overprikkeld raken dan volwassen honden. Alles is nieuw voor je pup en somminge pups zijn de eerste weken/maanden nog erg onder de indruk van onze drukke samenleving. Maar ook volwassen en oudere honden kunnen overprikkeld raken, zeker als ze in een nieuwe omgeving komen met allerlei nieuwe geuren, geluiden, ondergronden en prikkels. Deze honden gaan door al deze nieuwe indrukken dan vaak heel erg aan de lijn trekken, dus corrigeren of je hond telkens terugtrekken aan de lijn helpt niets, het komt ook gewoon niet binnen bij je hond en leidt alleen tot frustratie bij jullie allebei.


Accepteer dat je hond op deze momenten kan trekken en geef je hond de mogelijkheid alles te ontdekken, gebruik een lange lijn (bijv een biothane lijn, die je makkelijk door je handen kunt laten glijden, doe rustig aan, blijf eens even stilstaan of wat langzamer lopen en laat de hond snuffelen. Al sta je 5 minuten stil, het maakt niet uit, want het brengt je hond tot rust en kalmeert hem of haar. Snuffelen ontstrest. Let dus ook goed op je eigen ademhaling, je lichaamshouding en je energie. Probeer te ontspannen, loop rechtop, schouders vooruit etc..


Bedenk dat jullie ervaringen of bijbehorende emoties van frustratie of onbegrip wellicht, helemaal niet zo negatief zijn. Elke negatieve beleving is gewoon een teken dat we iets moeten veranderen in deze aanpak. Het zijn leermomenten en kansen en deze leermomenten zorgen ervoor dat je kunt leren en groeien, samen met je honden. Dat is dan weer positief! 

Verrijking van de omgeving

Gebruik verrijking om je hond rustiger en kalm gedrag aan te leren

Je hoort en leest het tegenwoordig overal. Je hond heeft verrijking nodig!

Natuurlijk zorgen de meeste hondenbaasjes al regelmatig voor een manier van verrijking, bijvoorbeeld door bijv. hersenwerk aan te bieden aan de hond, voor de mentale stimulatie.

Verrijking oftewel “enrichment" is veel breder dan bijv. hersenwerk aan te bieden aan de hond, het is "iets aanbieden waar jouw hond gelukkig van wordt en wat zijn of haar leven rijker maakt". En dat is belangrijk, want verrijking gaat verveling tegen en werkt stress-reducerend. Daarnaast kan het helpen bij gedragsproblemen zoals angst, verveling of frustratie. Net als wij, hebben honden naast voldoende rust en kwalitatieve slaap ook verschillende activiteiten en bezigheden nodig. Op die manier zorg je er voor dat ze een gezond, vrolijk en gelukkig leven kunnen krijgen.

Verrijking is dus het variëren van het aanbieden van positieve prikkels door middel van activiteiten, voedselverrijking of bijvoorbeeld het verrijken van de omgeving. Je geeft jouw hond iets te doen. Dit geeft de mogelijkheid om natuurlijk gedrag uit te oefenen. Je komt tegemoet aan zijn of haar behoeftes. Dit kan jullie band nog verder versterken.

Ga eens na wat voor soort verrijking vindt jouw hond het leukst en verschilt dit ook nog per situatie of omgeving? En hoe kun je dat dus bewust inzetten voor het welzijn van je hond? Lees er hier meer over. Of zie ook

Heb je nog vragen of hulp nodig bij de angst of het gedrag van je hond, je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje naar info@dogcases.nl en ben je op zoek naar de beste producten, supplementen of gehoorbescherming voor je hond, kijk eens op https://www.dogcases.nl/hondenwinkel , er zijn tal van goede producten en mogelijkheden om je hond te helpen

Groetjes,

Kees van Sundert

Erkend en gediplomeerd gedragstherapeut en RelaxoPet expert bij www.dogcases.nl . Het adres voor o.a. puppysocialisatielessen, puppygedragstesten, privetrainingen en coaching bij (ongewenst) gedrag, gespecialiseerd in stress bij honden, verlatingsangst en vuurwerkangst, social walks,

 & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl voor de mooiste fotoshoots van jouw hond of kat en privelessen /workshops hondenfotografie et cetera..



113 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page