top of page

Wanneer kwam jij erachter dat hooggevoelige sensitieve honden niet getraind moeten worden, maar vooral gehoord en gezien moeten worden?

Bijgewerkt op: 31 jul.

We weten dat gedrag uitingen zijn van emotionele behoeften. Wanneer we aan deze behoeften voldoen, en wanneer je de emotie achter het gedrag herkent, verandert het gedrag. Want (over)gevoelige honden willen gehoord worden, niet getraind!! Ze hoeven niet te worden "gerepareerd"; ze moeten alleen worden gehoord, herkend en erkend en geaccepteerd zoals ze zijn. Bovendien moeten zich eerst emotioneel, fysiek en psychologisch veilig voelen.

Aanpak en werkwijze

Mijn werkwijze en aanpak is om te laten zien hoe je je eigen hond kunt begeleiden om zelfregulerend, veerkrachtig en zich veilig te voelen. Met andere woorden: om zijn beste emotionele intelligente zelf te zijn. Want liefde en goede bedoelingen zijn gewoon niet genoeg als het gaat om het ondersteunen van honden die moeite hebben met het omgaan bij reactiviteit, angst en angst. Gelukkig kun je toch met een goede begeleiding, handvatten en tips, en doorzettingsvermogen een blijvende transformatie bereiken bij je hond en de emotionele intelligentie herstellen met bewezen praktijken die je integreert in je relatie en levensstijl met je hond.


Het pad van reactief naar zelfregulerend

De eerste stap op weg naar het genezen van een gevoelige hond is het ondersteunen van een gevoel van veiligheid. Dit bereiken we door de omgeving te beheren en de hond keuzes te geven. De vaak gebruikte “Af" of “zit" en "kijk naar mij-methode" beperkt eigenlijk de keuzevrijheid, mobiliteit en normale instinctieve reacties van je hond als je er wat langer over nadenkt.


Vier bouwstenen Oke, er zijn vier componenten voor het opbouwen van veerkracht en emotionele intelligentie, namelijk:

1. Ontspanning

2. Beweging

3. Patronen

4. Afstemming


Deze vier werken samen en versterken elkaar om het lichaam en geest vd hond te harmoniseren en het zenuwstelsel te reguleren. Bijvoorbeeld: de eerste stap naar “emotioneel" welzijn komt door zelfregulering. Vrij bewegen helpt bij de zintuiglijke verwerking en ontspanning en voorspelbare patronen creëren een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid.


  • Ontspanning. Je honden leren kennismaken met ontspanningstechnieken waarmee hij of zij hun zenuwstelsel kunnen vertragen en kalmeren.

  • Beweging Vrij bewegen activeert het probleemoplossende en denkende brein van je hond, zodat hij of zij vol vertrouwen keuzes maakt en je kunt hem of haar daar in (kleine) stapjes bij helpen, mocht dat te moeilijk zijn in het begin.

  • Patronen Patronen geven een hond voorspelbaarheid, duidelijkheid en consistentie. Herhalende en repeterende/ritmische activiteiten helpen je hond zichzelf te leren vertrouwen.

  • Afstemming Door op gelijkwaardig niveau de “lichaams” taal” van je hond te spreken, kun je veel beter en gerichter met je hond communiceren en vanuit je gevoel en je hart de verbinding en samenwerking vinden.

(Hoog)gevoelige en sensitieve honden

Sommige honden zijn van nature gevoeliger dan andere. En dat is prima... zolang de van nature verlegen, rustige honden zichzelf kunnen zijn en zich toch veilig voelen in de wereld. Als dat jouw hond is, bescherm dan zijn/haar veilige plek en laat zijn of haar authentieke persoonlijkheid tot zijn recht komen. Andere honden ontwikkelden een grotere gevoeligheid na een ervaring waardoor ze zich angstig en getraumatiseerd voelden. Zelfs als er veel tijd is verstreken sinds de stressvolle ervaring plaatsvond, wordt de impact op het zenuwstelsel van de hond niet verminderd door het verstrijken van de tijd. Het belangrijkste om te begrijpen over trauma is dat het in de hersenen blijft. De "herhalingen" voelen weer helemaal echt aan - en niet alleen maar een herinnering.

Meer vragen dan antwoorden?

Het opvoeden van een gevoelige hond levert vaak meer vragen dan antwoorden op. En omdat je van je hond houdt, wil je antwoorden op je vragen en ben je bereid alles te proberen om hulp voor je hond te vinden. Het grote nadeel van het proberen van een reeks verschillende dingen is dat het juist een hoge mate van onvoorspelbaarheid voor je hond creëert. Zonder voorspelbaarheid voelt een gevoelige hond zich veel eerder onveilig en verwacht hij of zij dat de wereld gevaarlijk is. En over het gevoel van veiligheid van een hond valt niet te onderhandelen!! Daarom moet je bij elke aanpak in ieder geval de mogelijkheid van hertraumatisering van de hond wegnemen en voorkomen.

Het grote gevaar

Als therapie/methode wordt vaak densensibilisatie gebruikt. Het idee achter desensitisatie is om de hond langzaam te laten wennen aan de situatie die angst veroorzaakt en zo de hond geleidelijk te laten wennen aan de prikkels die angst veroorzaken, waardoor hij uiteindelijk leert dat deze prikkels niet bedreigend zijn. Het gevaar is dat bij elke blootstelling de hond opnieuw wordt getraumatiseerd, totdat het zenuwstelsel uiteindelijk bevriest en afsluit maar waarbij lijkt dat de hond er dus mee om kan gaan en eigenlijk een soort aangeleerde hulpeloosheid.

Er zijn in iedere geval een aantal goede redenen waarom het gebruik van desensibilisatie bij hooggevoelige of getraumatiseerde honden juist tegengesteld kan werken:

  • De hond wordt gedwongen de traumatische ervaring onder ogen te zien zonder eerst copingstrategieën te leren

  • De hond heeft geen keuzevrijheid en wordt vaak in een hulpeloze positie geplaatst

  • De hond zit vast in de situatie zonder een veilige uitgang

  • De overlevingstrategie voor de hond is dus bevriezen en zichzelf afsluiten

  • De hond wordt blootgesteld aan triggers in de omgeving zonder eerst te leren emoties te reguleren

  • Desensibilisatie die op onverantwoorde wijze wordt toegepast zonder gespecialiseerde gedragseducatie is potentieel schadelijk.

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden en een aanpak die zowel hondvriendelijk als effectief is voor sensitieve en hooggevoelige honden of zij die worstelen met emotionele reactiviteit.


Kortom: een gelaagde methode om aan de emotionele behoeften van je hond te voldoen.


Dus wil je meer weten of hulp nodig bij het “emotionele” gedrag van je hond? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met me op, ik hoor het graag en sta klaar jullie te helpen.

Contact opnemen

Je mag altijd contact opnemen, stuur een berichtje en ben je op zoek naar de leukste, beste en lekkerste of ontspannende/ontstressende producten voor je hond, kijk eens in onze online hondenwinkel

En lees zeker ook de andere blogs, elke week verschijnen er nieuwe boeiende blogs, dus zorg dat je regelmatig een kijkje neemt, of abonneer je op de nieuwsbrief.

groetjes,

Kees van Sundert

Erkend hondengedragstherapeut ( www.dogcases.nl ) & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie ( www.jouwhondopdefoto.nl )

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page