top of page

Wat kun je doen als je hond bang is van harde geluiden?

Heb je een hond met angst en stress bij harde geluiden zoals storm, onweer of vuurwerk? 

Als je hond regelmatig in paniek raakt van harde geluiden, ben je niet de enige, want bijna de helft van de honden angst heeft voor vuurwerk of andere harde geluiden. En dat geldt zeker voor onze Zwitserse witte herder.  Een aantal witjes (en ook andere honden) heeft zelfs een fobie of trauma, waardoor ze ernstige paniekaanvallen krijgen. Ze zijn zo bang dat ze vluchten en je er geen contact meer mee kunt krijgen of ze kunt troosten.

En de angsten en fobieën verdwijnen helaas niet zomaar, maar zullen juist uitbreiden en erger worden. Je hond gaat zijn of haar angsten uitbreiden en generaliseren. 

Waarom is het zo belangrijk om je hond te helpen bij geluidsangst/fobie.

De hersenen van een hond zijn de hele dag bezig met het registreren van geluid. Ze controleren of de omgeving veilig is. Want in een veilige omgeving kunnen we tot rust komen en in een onveilige omgeving blijven ze alert. Dit is een primair oerinstinct, want vluchten helpt te overleven. De analyse vindt plaats in het zogenaamde  “reptielen"brein dat al honderden miljoenen jaren meegaat. Dat reptielenbrein herkent de meeste natuurlijke geluiden van oudsher als veilig. Dit in tegenstelling tot vreemde geluiden of bijv harde knallen. Het brein herkent ze niet direct als veilig. Ze vallen daarom gemakkelijk in de categorie ‘onveilig’. Het gevolg is dat het brein dan continu alert blijft. Het lichaam wordt voorbereid op een eventuele vlucht- of vechtreactie: krijgt een stoot adrenaline, de bloeddruk stijgt en de hartslag gaat omhoog.” Dat gebeurt ook als je ergens heel heftig van schrikt, zoals onweer of hard (en langdurig) vuurwerk waar je erg van schrikt of die wat langer aanhoudt.

In situaties die door een individu als gevaarlijk of spannend worden ervaren, maakt het lichaam een stofje aan, het stresshormoon adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel kunt denken en snel kunt reageren in een gevaarlijke situatie. Maar niet alleen in gevaarlijke situaties stijgt het stresshormoon. Ook bij pijn, verdriet, of juist opwinding van blijdschap stijgt de adrenaline. Fysieke inspanning draagt ook bij aan een stijging. Iedere dag stijgt en daalt dit stofje dus in het bloed van onze honden. 

Het probleem is dat deze oude angstcircuits vandaag de dag nog steeds erg actief zijn en angst in stand houden, zelfs als er geen daadwerkelijk gevaar is , bijvoorbeeld als er onweer is en je hond zit veilig binnen. Ook een herinnering aan een heftige ervaring , bijv omdat iemand vuurwerk gooide, was zo intens, dat de hersenen een sterke associatie hebben opgebouwd tussen de knal, de angst en de extreme reactie van je hond (paniek, vluchten, bevriezen etc.).  

Elke keer dat je hond in de stress ervaart of in paniek raakt bij een “knal” worden deze 'angstverbindingen’ weer versterkt. De enige manier om de 'cyclus van angst' te doorbreken is om je hond geleidelijk bloot te stellen aan de gevreesde trigger, maar op een systematische en gecontroleerde manier. Dit proces vraagt een goede en zorgvuldige aanpak, veel tijd en doorzettingsvermogen. Pas als deze 'bange' neurale circuits langzaam vervangen worden door 'veilige' neurale circuits – en dat doe je o.a. door je hond te leren dat er eigenlijk niets is om bang voor te zijn, kunnen je beginnen met het veranderen van hun gedragspatronen. Het uiteindelijke doel is om de angst stap voor stap te elimineren, maar wel op een niveau en een tempo dat je hond aankan.

  Voorspelbaarheid, opbouwen van het vertrouwen en veel positieve ervaringen

Zoals voor bijna alle angsten geldt, alleen door het opbouwen van het vertrouwen, het laten ervaren van positieve ervaringen en dat juist te begeleiden, te sturen/richting te geven naar het gedrag dat je graag ziet en dat te markeren en conditioneren en daarbij een andere mindset te creëren bij je hond kun je hem of haar helpen met de angsten/geluidsfobie om te gaan.  Maar dat kost wel tijd, veel inspanning en oefenen en oefenen. Het beste werkt dat volgens een duidelijk plan/schema, zodat je gedoseerd, gestructureerd en goed verantwoord opgebouwd te werk gaat.

Dus, verander de emotionele reactie van je hond dan volgt de gedragsverandering vanzelf en dat werkt ook andersom. Ondersteuning door hulpmiddelen tijdens de therapie/oefeningen is hierbij vaak wel nodig, zeker in de begin/aanleerfase. Vandaar dat ik vaak Australische bloesemremedie druppels gebruik ter ondersteuning zodat je hond meer open staat om te leren. Natuurlijk kun je in de heftigste periode (als er echt vuurwerk of onweer is) ook nog denken aan een Thundershirt , en nog belangrijker gehoorbescherming. 


Waarom en wanneer kun je het beste gehoorbescherming voor je hond gebruiken?

Hoe goed is het gehoor van honden?

Het gehoor van onze honden is zeker een van hun belangrijkste waarnemingsorganen, samen met hun neus . Evolutionair ontwikkeld om prooien die zich buiten het gezichtsveld bewegen te kunnen lokaliseren en erop te jagen. Dit vermogen wordt door ons mensen gebruikt. Of het nu gaat om jagen of het bewaken van het huis en de tuin. Je hond heeft altijd het voordeel als het om gehoor gaat. 

Honden horen in een frequentiebereik van 15 – 50.000 Hz .  

De frequenties bij ons mensen liggen in het hoorbare bereik tussen 20 en 20.000 Hz .

Ook kunnen honden hogere tonen veel beter horen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het hondenfluitje. Daarbij kunnen honden de verschillende (maar gelijksoortige) geluiden heel nauwkeurig definiëren. Daardoor kan je hond bijvoorbeeld onderscheid maken tussen jouw auto en die van je partner of de buurman. Je hond herkent je ook aan de volgorde van je voetstappen. Opvallend is ook dat het mogelijk is dat honden bepaalde geluiden bewust negeren of horen. De tv staat aan en je hond slaapt, maar bij het minste gekraak van het zakje is hij klaarwakker en springt op. Haha welk hondenbaasje herkent dat niet.

Maar in één opzicht is het gehoor van mensen en honden echter hetzelfde. Overmatige of voortdurend hoge geluidsniveaus veroorzaken blijvende gehoorbeschadiging. Wij worden er vaak attent op gemaakt als er op plaatsen harde geluidsoverlast kan optreden, zoals met werken of bij machines, werkzaamheden in de straat of festivals, motorcross, enz enz, waardoor je bewust bent van het schadelijk lawaai en je preventieve maatregelen kunt nemen. En deze preventieve maatregelen moet je als baasje dus ook voor je hond nemen, niet alleen om gehoorschade te voorkomen, maar ook om (preventief) angst te voorkomen of te verminderen voor je hond. Zeker als je bedenkt dat onze honden veel met ons communiceren via hun gehoor.

De gehoorbescherming voor je hond van bijv. Rex Specs Ear Pro of Mutt Muffs beschermt het gevoelige oor van je hond tegen lawaai en onherstelbare schade aan het gehoor. Om geluidsoverlast te verminderen wordt gebruik gemaakt van lichtgewicht en hoogwaardige geluidsisolerende materialen. In tegenstelling tot conventionele gehoorbescherming voor honden, is deze oplossing gemaakt van flexibele materialen die zich aanpassen aan de unieke vorm van de kop van de hond . Deze flexibiliteit zorgt voor een goede afsluiting rond het oor en maximale geluidsisolatie. 

Met de Ear Pro is de hond niet helemaal doof. Bij lage frequenties wordt het geluid met 25 db A verminderd en bij hoge frequenties is de reductie maximaal 50 db A. Dit heeft als voordeel dat je hond je commando’s nog steeds kan horen. Een ander belangrijk kenmerk zijn de klittenbanden aan de zijkanten, waarmee de Rex Specs hondengehoorbescherming  eenvoudig te combineren is met de Rex Specs hondenbril.

Wanneer is geluid schadelijk voor de gezondheid van je hond?

Tegenwoordig , is in onze drukke samenleving is geluidsoverlast bijna overal. Niet alleen rond Nieuwjaar, maar ook de (steeds langere) periode ervoor en erna, maar ook in het voorjaar, wanneer veel agrariërs gebruik maken van geluidsknallen om vogels te verjagen, of bij de zomerfestivals waarbij vaak vuurwerk wordt afgestoken, of bij de talloze evenementen zoals muziekfestivals, autoraces, motorcross en zelfs de werkzaamheden in de straat. En wat dacht je tijdens periode voor en na oudejaarsavond. Kortom, het is overduidelijk dat naast geluidstraining ook goede effectieve gehoorbescherming voor honden een heel belangrijk en nuttig hulpmiddel ter ondersteuning is. Voorbeelden wanneer je gehoorbescherming kunt gebruiken Vooral ook voor gestresste of overprikkelende honden die om verschillende redenen niet tegen het stads of omgevingsgeluid kunnen, op elke geluidje gaan reageren en/of overprikkeld raken. Of in paniek reageren op bepaalde geluiden, zoals trams, motorgeluiden enz, kunnen geholpen worden om te leren rustiger en kalmer met de omgeving om te gaan.

En de honden die landelijk wonen of in landelijke gebieden wandelen en grote angst hebben voor de geluidsknallen vd boeren.

De honden die erg gevoelig zijn voor harde wind, storm, onweer enz.

Voor jachthonden die slechts enkele centimeters na het afgevuurde schot wachten op het volgende commando, moet dit commando zelfs na jaren van jachttraining hoorbaar zijn voor de hond. 

Het voortdurend blaffen van honden in een kennel of dierenasiel zonder geluidsisolatie schaadt niet alleen de zenuwen, maar beschadigt ook het gehoor van honden.

Bij het rijden in een cabriolet (afhankelijk van model en uitvoering), op een motor of in een zijspan beschermt de Rex Specs Ear Pro gehoorbescherming niet alleen tegen hard windgeruis, maar voorkomt ook dat je hond z'n oren klapperen.

Bij transport in een luide auto of op de laadruimte en uiteraard in een vliegtuig of helikopter is het geluidsniveau zeer hoog en voorkomt het beschermen van de oren van de hond blijvende schade.

Politie-, leger- en reddingshonden worden blootgesteld aan veel meer geluidsbronnen. Dit begint met het trainen voor bepaalde situaties. Om ervoor te zorgen dat geleidehonden hun belangrijke taak langdurig kunnen uitvoeren, is het essentieel dat de commando's van de hondengeleider ook na vele jaren dienst duidelijk kunnen worden ontvangen.

Het bijwonen of in de nabijheid wonen bij evenementen met veel lawaai, zoals een autosport- of muziekevenement, is voor honden zonder gehoorbescherming alles behalve leuk.

Waar moet je op letten als het gaat om gehoorbescherming voor je hond?

Met de gehoorbescherming mag je hond niet gehinderd worden in zijn bewegingen en mogelijkheid tot handelen. Dat betekent enerzijds dat hij stevig op de kop van de hond moet zitten en uiteraard de oren moet "afdichten". Het beste geluidsisolerende materiaal is nutteloos als er een opening zit tussen de gehoorbeschermer en de oren van de hond. Aan de andere kant moet de gehoorbescherming licht zijn en zich flexibel aanpassen aan de verschillende hoofdvormen van de vele hondenrassen. Het gebruikte materiaal moet van hoge kwaliteit en duurzaam zijn en je hond mag ondanks gehoorbescherming niet doof de wereld rondlopen. Door het geluidsniveau met zo’n 50% te verlagen, kan je hond zich nog steeds voldoende bewust zijn van zijn omgeving, maar wordt toch gehoorschade voorkomen. 

Doordat je de gehoorbescherming makkelijk op of aan kunt doen wordt ook veel stress voor hond als baas voorkomen en je hond zal snel kunnen wennen aan deze voor hem veilige en fijne bescherming.

Hoe laat ik mijn hond wennen aan  Rex Specs gehoorbescherming?

De gehoorbescherming van Rex Specs lijkt op een buissjaal.  Om hem aan en uit te trekken, kun je deze dus eenvoudigweg over het hoofd van je hond trekken en op zijn plaats brengen en klaar.  De koptelefoon van Mutt Muffs gaat nog makkelijker en doe je gewoon bevestigen met een bandje..



Zoals bij elke training met nieuwe hondenuitrusting moet je hond de gehoorbescherming altijd met iets positiefs associëren. Dit werkt meestal het beste met wat lekkers en natuurlijk geduld en goed opgebouwd in kleine stapjes.

Onthoud, zeker in dit geval “LANGZAAM IS SNEL EN SNEL IS LANGZAAM”.  

Neem er dus in het begin zeker de tijd voor, later in de training maak je grotere stappen. Je hond moet zich stap voor stap vertrouwd kunnen maken met de gehoorbescherming totdat hij voor de eerste keer zijn neus slechts enkele centimeters in de bescherming steekt, uitgelokt en beloond met lekkers.  

Kees van Sundert, gedragsspecialist voor honden

Ik ben een erkende opgeleide gedragstherapeut voor honden en heb me met name gespecialiseerd in stress en onzekerheid en angstige honden zoals bij vuurwerkangst, angst voor harde geluiden en verlatingsangst.

 

Masterclasses: Vuurwerkangst bij Honden en Stressmanagement bij honden

Afgelopen jaar volgde ik o.a. de wetenschappelijke Masterclasses: Vuurwerkangst bij Honden en Stressmanagement bij honden door o.a. wetenschapster Dr. Else Verbeek en waardoor ik nog beter in staat ben jou en je hond te begeleiden en te helpen bij stress, onzekerheid en vooral bij angsten, zoals voor geluiden en vuurwerkangst.

Begeleiding en coaching bij de angst en stress of het gedrag van je hond!

Naast ondersteuning met een aantal hulp- en beschermmiddelen en diverse supplementen ter ondersteuning bij stress is natuurlijk professionele en deskundige gedragsbegeleiding de manier om stress en angst en/of ongewenst gedrag van je hond te begrijpen en positief te veranderen. Vaak gaat het ook om gedrag zoals uitvallen aan de lijn naar andere honden, wandelaars, fietsers etc, of een vorm van angst zoals angst voor harde geluiden of vuurwerkangst of verlatingsangst, overmatig blaffen of opspringen tegen bezoek, trekken aan de lijn, niet komen als je je hond roept enz.   Plan van aanpak

Om goed te kunnen helpen en bij de problemen een goed plan van aanpak te maken, c.q. jou  de juiste tips en handvatten te geven, is het vaak nodig de hond (en jullie) te kunnen observeren en het gedrag te analyseren zodat we gericht aan die onderliggende emoties en dat gedrag en jullie invloed en handelen kunnen werken. Bij verlatingsangst en angst voor harde geluiden kan dat vaak ook online met behulp van een webcam, voor heel veel andere gedragsproblemen is juist gedragsbegeleiding aan huis erg fijn en noodzakelijk. Hierbij vertel ik je hoe het probleem van je hond in elkaar zit en wat je kunt doen om het probleem op te lossen. Begrijpen wat de onderliggende oorzaken en de emoties zijn van het huidige gedrag van je hond, is een belangrijk element in het oplossen van de probleemervaring. 

Hulp of begeleiding nodig?

Heeft jouw hond ook zo'n last van stress of angst of een ander gedragsprobleem?  Neem ook dan gerust contact met me op, ik hoor het graag en sta klaar jullie te helpen.  Wil je (online) begeleiding bij de vuurwerkangst voor je hond, meld je dan alvast aan op de wachtlijst, zodat je gegarandeerd plaats hebt.

Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen, stuur een berichtje en ben je op zoek naar de leukste, beste en lekkerste of ontspannende/ontstressende producten voor je hond, kijk eens in onze online hondenwinkel.

Stressverlagende producten

Naast de gehoorbescherming voor honden vind je in onze hondenwinkel ook een heleboel andere stressverlagende producten zoals Adaptil, RelaxoPet, Australische bloesemremedies en anti stressmix en nog veel meer. Beschermende brillen voor je hond

Maar helemaal superblij nu ik ook naast de gehoorbescherming, ook de beschermende brillen van topmerk Rex Specs kan leveren en zo honden die vooral visueel reageren op prikkels buitenshuis te kunnen ontlasten met behulp van een deels verduisterende bril zodat visuele prikkels minder binnenkomen. Natuurlijk is de bril ook uitermate geschikt ter voorkoming van sneeuwblindheid, tegen bescherming van oogletsel tijdens de jacht en/of bij blinde honden, voor in de cabriolet tijdens zonnige dagen en voor honden met oogaandoeningen.



En lees zeker ook de andere blogs, elke week verschijnen er nieuwe boeiende blogs, dus zorg dat je regelmatig een kijkje neemt, of abonneer je op de nieuwsbrief. En heb je belangstelling voor een van de producten, laat t snel weten voordat ze weer uitverkocht zijn, zeker nu we alweer richting vuurwerkseizoen gaan.


Groet

kees van Sundert

Erkend en gekwalificeerd gedragstherapeut voor honden en erkend RelaxoPettrainer en onder meer gespecialiseerd in stress bij honden, onzekerheid, angsten zoals vuurwerkangst, verlatingsangst, reactief gedrag binnenshuis, bijv. naar bezoek of buitenshuis naar mensen of andere honden.

Hondengedragstherapeut bij www.dogcases.nl & professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie www.jouwhondopdefoto.nl en voor de allerleukste hondencadeautjes www.dogcases.nl/hondenwinkel

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page