top of page

Welke kleur heeft t beste hondenspeeltje? En waar denkt je hond aan als hij of zij aan haar favoriete speeltje denkt of je het speeltje benoemd? En kunnen honden zien wat wij zien?

Zoals we weten kunnen honden de kleuren geel en blauw goed onderscheiden en rood en groen minder goed. Honden zien de wereld dus ook in kleur, alhoewel iets anders dan wij. Want om kleuren te zien zitten er in het netvlies speciale cellen die licht opvangen; zogenaamde kegeltjes. Mensen hebben 3 soorten kegeltjes en ieder kegeltje is gevoelig voor een andere kleur: rood, groen en blauw. Door deze 3 kegels samen zien wij de wereld in 'full colour'. Honden hebben 2 soorten kegeltjes en ook maar 1/10 van het menselijk aantal cellen van de kegeltjes en zien daarom minder kleuren en de kleuren zijn minder intens. Honden kunnen de kleuren geel en blauw goed onderscheiden en rood en groen dus minder goed.

Wat kun je nou met al deze informatie? 1. Het is belangrijk om te weten dat je hond laag over de grond bewegende voorwerpen heel erg goed ziet, daar ook op focust en op reageert.

2. Dat hij een vager zicht heeft dan wij : honden zien minder scherp en de omtrek van de persoon zien ze dus vervaagd. Want de eerder genoemde kegeltjes zorgen ook voor het scherpe contrast. Zij kunnen daarom ook moeilijker mensen identificeren.

3. Bij het werken met honden is kleur ook vaak van belang. Denk dan eens aan de voorwerpen waarmee je traint en kies bewuster voor een kleur, juist wel goed zichtbaar en in een onderscheidende kleur voor de hond of juist niet. Kies daarom de kleur van het hondenspeelgoed bewust, niet alleen wat je zelf mooi vindt, maar denk ook een aan welke kleuren je hond het beste ziet zoals geel en blauw.

Hierdoor kan je hond ook genieten van de visuele stimulatie van het speelgoed, naast de extra zintuiglijke verrijking van de textuur, geur en flexibiliteit. 

Laten we eens wat dieper ingaan op hoe de wereld eruitziet door de ogen van een hond.  Hondenvisie versus menselijke visie 

Het netvlies bestaat dus uit cellen die ontworpen zijn om licht te detecteren. Onder deze cellen bevinden zich fotoreceptoren, kegeltjes genaamd, die een cruciale rol spelen bij het waarnemen van kleuren. Terwijl mensen blauwe, rode en groene kegeltjes hebben, hebben honden er maar twee: een kegeltje dat gevoelig is voor blauw en een kegeltje dat gevoelig is voor een kleur tussen rood en groen, en dat er als geel uitziet. Honden hebben het zogenaamde dichromatische zicht, wat betekent dat ze de wereld in tinten blauw en geel zien (hoewel ze ook grijstinten kunnen zien).  


Mensen hebben een trichromatisch zicht, waardoor ze de wereld in een breder scala aan kleuren en tinten kunnen zien. Honden hebben bovendien een breder gezichtsveld dan mensen (150 graden beeldveld), omdat hun ogen verder uit elkaar staan ​​en in een andere hoek staan. Hierdoor hebben honden een verbazingwekkend, bijna panoramisch uitzicht op de wereld (270 graden gezichtsveld!  

Zijn honden gevoeliger voor beweging dan mensen? 

Hondenogen hebben meer fotoreceptoren, staafjes genaamd, in hun netvliezen dan mensenogen. Dit maakt honden veel gevoeliger voor zowel licht als beweging. 

Honden zijn beter in het detecteren van bewegende objecten dan van stilstaande objecten. Ze zijn 10 tot 20 keer gevoeliger voor beweging dan mensen.

Daarom zijn onze supergeanimeerde achtervolgingsspeeltjes zo spannend voor honden. Ze kunnen geen genoeg krijgen van de spannende bewegingen die je kunt maken dankzij de superlange elastische handgrepen!


Honden zien wel beter in het donker

Honden hebben een andere oogstructuur dan mensen. In het netvlies bevinden zich naast kegeltjes ook andere lichtgevoelige cellen: staafjes. Staafjes zijn erg lichtgevoelig en zorgen ervoor dat je zelfs bij weinig licht toch kunt zien. Honden hebben meer staafjes dan wij. Daarbij hebben honden een groter hoornvlies waardoor ze meer licht opvangen. En achter het netvlies bevindt zich een soort spiegeltje - het Tapetum Lucidum – dat het licht ook nog eens weerspiegelt/reflecteert voor beter nachtzicht, waardoor ze in het donker beter kunnen zien dan mensen. Hun pupillen zijn ook groter dan die van ons, waardoor er meer licht in hun ogen komt. Hierdoor kan de hond ’s avonds relatief veel beter zien dan overdag en ook veel beter dan wij.


Waar denkt je hond aan als hij of zij aan haar favoriete speeltje denkt of je het speeltje benoemd?

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Animal Cognition, is onderzocht hoe honden die een uniek talent hebben voor het leren van speelgoednamen, over hun speelgoed denken. Ze ontdekten dat de honden een "multi-model mentaal beeld" van hun speelgoed vormen, wat in feite betekent dat honden bij het denken aan hun speelgoed denken aan de verschillende kenmerken van het speelgoed, zoals hoe het eruitziet en ruikt.

Uit het onderzoek uit 2022 naar de multisensorische mentale representatie van objecten bij honden bleek ook dat honden in het donker veel meer vertrouwen op hun reukvermogen dan op hun zicht. 


En uit hetzelfde onderzoek blijkt dat honden, als ze de keuze hebben, liever op hun zicht vertrouwen om een ​​object te lokaliseren, en alleen op andere zintuigen, zoals reuk, vertrouwen als dat nodig is, als het bijv. pikdonker is.


Dit onderzoek geeft aan dat honden overdag vooral hun zicht gebruiken om speelgoed te vinden. Ons brede assortiment van hondenspeeltjes geeft je alle keus en mogelijkheden om beide te proberen en te zien wat jouw hond het liefste heeft! 

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Bristol deden een onderzoek naar de voorkeuren van honden en hun gehechtheid aan speelgoed en waarbij medeauteur Anne Pullen zei dat het perfecte hondenspeelgoed “zachte, gemakkelijk te hanteren speeltjes” moet zijn.


“Honden verliezen snel hun interesse in speelgoed met harde, onbuigzame oppervlakken en in speelgoed dat geen geluid maakt als je ermee manipuleert, aldus Anne Pullen - Universiteit van Bristol


John Bradshaw, ook een van de auteurs van de studie, zei: "Voor een dier dat zo sociaal is als een hond, worden speeltjes pas echt spannend als ze deel uitmaken van een spel met een mens." 


Al onze Tug-E-Nuff speeltjes en Agilitoy speeltjes zijn zo ontworpen dat ze uiterst flexibel en kneedbaar zijn, maar toch ook uiterst slijtvast. Zo kan uw hond optimaal genieten van het grijpen, bijten en trekken aan de superzachte bijtplekken en optioneel met een bijtbestendige pieper.


Of wat dacht je van de Clam?

De Clam is een slim hondenspeeltje dat snoepjes uitdeelt, waarin je snoepjes kunt verstoppen en die je hond vervolgens kan vinden. Dit is een geweldige manier om je hond aan te moedigen zijn neus te gebruiken en zijn reukorgaan te activeren, wat een fantastische mentale stimulatie biedt. 




   Andere blogs


Wil je zelf zien wat jouw hond ziet? Download dan eens deze gratis app: Chromatic Vision Simulator. Als je kiest voor “protanie” zie je op je telefoon bij benadering wat onze honden zien.


Meer weten of hulp nodig bij het gedrag van je hond? Neem dan eens vrijblijvend contact op.


Kees van Sundert

Erkend hondengedragstherapeut (www.dogcases.nl) &

professioneel hondenfotograaf bij Inspired by Bandhu Hondenfotografie (www.jouwhondopdefoto.nl) en voor de leukste en beste hondenproducten, ook bij stress en spanning en onzekerheid, zie www.dogcases.nl/hondenwinkel 

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page